Da čak i mračnija, tužnija mjesta poput groblja mogu biti turistička atrakcija potvrđuju neka od najljepših i najpoznatijih groblja svijeta, poput engleskog Highgate groblja ili pariškog Pere Lachaise. Uostalom, i zagrebački Mirogoj privlači mnoštvo turista zbog svoje predivne arhitekture.

Tako je jedno od naročito lijepih groblja i groblje Glasnevin u Dublinu. Otvoreno je 1832. godine, a na njemu počivaju brojne poznate ličnosti iz irske prošlosti: „Osloboditelj“ Daniel O'Connell po kojem ime nosi glavna dublinska ulica, revolucionar Michael Collins, pjevač Luke Kelly iz slavnog benda The Dubliners

Grob Michael Collinsa jedno je od najposjećenijih mjesta na ovom groblju. Pored njega pokopana su još 183 vojnika Slobodne Irske Države. Inače, groblje Glasnevin je ujedno i najveće groblje u Republici Irskoj – ovdje je pokopano više ljudi nego što ih trenutno živi u Dublinu.

Sve do otvorenja groblja Glasnevin, katolička populacija Dublina nije imala svoje „mjesto pod zemljom“. Uglavnom su dobivali posebna odjeljenja na protestantskim grobljima, pa je ovo u smislu odavanja poštovanja preminulima katoličke vjere bio značajan korak u to doba.

Tu je i zanimljiv muzej koji je odmah po otvorenju stekao titulu prvog muzeja koji se nalazi na groblju. Posebna zanimljivost je tzv. tura za posjetitelje zvana Grad mrtvih. Ovdje, tijekom šetnje podrumima, posjetitelji mogu vidjeti kako izgleda rad zaposlenika na groblju.

No, ono što je možda još zanimljivije od muzeja koji se nalazi u sklopu groblja jesu – promatračnice. Da, pomalo neobičan, ali upadljiv detalj s još čudnijom i mračnijom pozadinom. Tornjevi s nadzornim kulama, kao i visoki zidovi, podignuti su tijekom 18. stoljeća kako bi nadzirali i čuvali groblje od kradljivaca trupala.

Iskopavanje i krađa tijela bili su prljav, ali unosan posao tijekom 18. i 19. stoljeća. Rastao je interes za ljudskom anatomijom, pa su tako kradljivci leševa zapravo obavljali prljav posao za studente i profesore medicine.

Bijes javnosti s vremenom je doveo do toga da se progonu kradljivaca pristupi još strože, ne samo na razini Irske već i današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva, te da se znanstvenicima omogući „materijal“ stečen na legalan način. Ovo je dovelo do smanjenja, pa konačno i iščeznuća krađa trupala, a stražarnice su danas samo uspomena na jednu bizarnu epizodu iz povijesti…

Širi nego dulji: Poznati most zbog svojih neobičnih dimenzija jedinstven je u Europi O'Connell bridge, Dublin - 1 O'Connell bridge, Dublin - 2 O'Connell bridge, Dublin - 3 +1 O'Connell bridge, Dublin - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju