Prosječna razina globalnog mira pogoršala se u 2021. godini za 0,07 posto. Zaključak je to Instituta za ekonomiju i mir koja svake godine donosi izvješće o globalnom miru u svijetu poznatom i pod imenom Global Peace Index.

Da bi složili poredak najsigurnijih zemalja na svijetu Institut za ekonomiju i mir analizira faktore poput postotka kriminala u određenoj državi, njezinu vojnu spremu, koliko ima domaćih i međunarodnih sukoba i slično.

Prema njihovoj analizi Island je bio najsigurnija zemlja na svijetu prošle godine. Ta zemlja drži visoko mjesto na ovoj ljestvici još od 2008. godine zahvaljujući manjku međunarodnih sukoba, malim iznosima koje izdvaja u vojne svrhe, ali i niskom postotku ljudi koji završe u zatvoru.

Na drugom mjestu ljestvice najsigurnijih mjesta svijeta našao se Novi Zeland koji nema kopnenih granica s drugim državama poput Islanda što im pomaže održati njihov mirotvoran status na globalnoj pozornici.

Na ljestvici uglavnom dominiraju zemlje europskog porijekla poput Danske, Portugala, Austrije, Švicarske, Irske i Češke, a zanimljivo je pripomenuti da visoko peto mjesto ima Slovenija.

Hrvatska je, pak, zauzela 17. mjesto najsigurnijih zemalja svijeta u 2021. godini te se popela šest mjesta na ljestvici u odnosu na godinu ranije.

10 najsigurnijih zemalja u svijetu u 2021. godini prema Global Peace Indexu:

  1. Island
  2. Novi Zeland
  3. Danska
  4. Portugal
  5. Slovenija
  6. Austrija
  7. Švicarska
  8. Irska
  9. Češka
  10. Kanada


Više o Global Peace Indexu i najsigurnijim zemljama svijeta pogledate na službenim stranicama ovoga Izvješća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju