Iako se ponekad čini malen, prenaseljen i istražen, čim se maknete od utabanih staza, ovaj svijet pokazuje svoja nevjerojatna prostranstva i ljepote dostupne tek rijetkima. Od ledenjačkih planina do cvjetnih pasaža, neki kutci svijeta dostupniji su i mogu se bolje istražiti – morem.
Ture i itinerari razlikuju se od kompanije do kompanije, a ovisno o cijeni na putovanju ćete uživati u više ili manje luksuza, izletima i dodatnim sadržajima, istraživačke ili uživalačke naravi – kako volite.

Mi smo odabrali nekoliko mjesta na globusu do kojih je najlakše doploviti i koja će vam s mora ponuditi sve ono što bi vam s kopna ostalo skriveno. Pa čak i ako ste neke od ovih destinacija posjetili kopnom, ovako će vam pružiti sasvim drugačije iskustvo. Pogledajte naš popis i priznajte – o kojim daljinama vi sanjate?

Antarktika

Ako ste oduvijek sanjali da zaplovite južno od Argentine i Čilea prema vječnom ledu i nevjerojatnim bijelim krajolicima Antarktike, živite u dobro vrijeme jer su danas turistički cruisevi ne samo sve popularniji nego i sve dostupniji običnim smrtnicima. Ledenjaci, sante, i planine na kraju svijeta prekrivene snijegom, skoro bez ljudskog traga, prizor su koji ne može prenijeti ni najbolja kamera, a susret s pingvinima i (nadamo se, ne bliski) s orkama iskustvo je koje rijetki dožive. Kakjakarite među santama, iskrcajte se na zaleđenu plažu i osjetite uzbuđenje koje su osjećali prvi istraživači koji su stigli na "južni kontinent".

Antarktika Antarktika (Foto: Shutterstock)

Luke polaska su Argentina ili Čile, a plan puta, duljina putovanja i naravno cijena variraju od ponude do ponude. Od luksuznih do budžet putovanja, onih koja traju više od 20 ili 30 dana do onih znatno kraćih, ponuda je šarolika. Na ovo se putovanje možete otisnuti već za šest ili sedam tisuća eura (nakon što se dokopate juga Južne Amerike), a naravno u višu će cijenu biti uključeno više dana, izleta, pogodnosti i udobnosti. Antarktičku avanturu najbolje je planirati između studenog i veljače.

Hebridski otoci

Škotski Hebridi, rijetko naseljeni otoci slikovitih strmih i golih litica, još su imresivniji ako plovite između njih ledenim tamnoplavim morem. Od kamenih stupova i vrhova na poluotoku Trotternish u Skyeu, mrkog vulkanskog vrha na Eiggu i kitova i dupina koji će vam raditi društvo do koplovljavate Ulvu i Mull, niti jedan trenutak ove plovidbe neće vas ostaviti ravnodušnim. Kada pristajete u luke, ne propustite prošetati i upoznati ovo otočje sasvim izbliza.

Škotska Škotska (Foto: Shutterstock)

Najbolje sezona za krstarenje Hebridima je između ožujka i studenog, a najveću šansu za lijepo vrijeme imat ćete u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Četverodnevno krstarenje na brodu koji prima 50-ak putnika možete bukirati po cijeni malo višoj od tisuću eura, a naravno s luksuzom, bojem nautičkim milja i noći provedenim na brodu raste i cijena.

Novi Zeland

Krstarenje Novim Zelandom jako je dobra ideja jer ćete vidjeti mnogo mjesta do kojih je teško stići drugim prijevozom i put je komplicirano organizrati. Primjerice na krstarenju od Sydneya i Aucklanda upoznat ćete slikovite luke na južnom otoku Novog Zelanda, Wellington, Christchurch i Dunedin. Pogled na fjordove i tolkienovske vizure odozdo je neopisiv, a ako vam se među izletima nudi i posjet Nacionalnom parku Fiordlandu u jugozapadnom dijelu Južnog otoka – nikako ga nemojte propustiti.

Također, ako vam se pruži prilika, provozajte se kajakom uz novozelandske fjordove, uživajte u pogledu na dupine koji se igraju oko vas i tuljane koji ljenčare na stijenama dok ih obilazite. Najbolje vrijeme krstarenje Novim Zelandom je od studenog do travnja kada je na južnoj hemisferi ljeto. Najskuplje u ovom krstarenju je naravno povratna avionska karta do Sidneyja, a na samo krstarenje od pristojnih 12 dana od tamo se možete otisnuti i za manje od tisuću eura.

Tahiti i Francuska Polinezija

Ako maštate o klasičnom kruzingu toplim morima i zalascima promatranim preko čaše s koktelom, onda svakako proučite draži Francuske Polinezije. Uobičajene su kružne ture iz Papeetea. Prva i najpoznatija destinacija je Tahiti, a obično brodovi pristaju i u Raiateu, Motu Mahanu, Bora Boru i Mooreu. Većina otoka su ugasli vulkani koji stvaraju nevjerojatne pejzaže s lagunama, morskim grebenima, vanzemaljskim slapovima i tirikiznom pozadinom koja će dominirati vašim fotografijama.

Tahiti Tahiti (Foto: Shutterstock)

U ovom dijelu južnog Pacifika tijekom cijele godine je blago ljeto, pa planirajte putovanje tako da izbjegnete kišno razdoblje koje traje od studenog do ožujka. Nikako nemojte pripustiti priliku da zaronite ili sami zaveslate, a za sedmodnevno krstarenje (bez avionske karte) trenate izdvojiti oko 2 i pol tisuće eura, u što nisu uračunati dodatni izleti.

Norveški fjordovi

Na ovom krstarenju osjećat ćete se kao da ste prošli kroz ormar i zavšili ne možda u Narniji, ali svakako u nekom slično bajkovitom svijetu. Dok plovite uz fjordove i masivne granitne stijene, a pogled vam kradu snježni planinski vrhovi i žute ribarske čizme u malim selim koja inače vjerojatno nikada ne biste upoznali, otkrit ćete nova mjesta i u sebi. Spektakularni pogledi samo se nižu, a plovidbu uz ponoćno sunce i Norvešku sigurno ćete pamtiti cijeli život.

Norveška Norveška (Foto: Shutterstock)

Polazne su luke razne europske, ovisno o brodaru, od Rotterdama do Kopenhafena, a najjeftiniji cruise koji smo pronašli stoji tek 500 eura, polazi iz Kiela u Njemačkoj i traje 7 dana. Najbolje vrijeme za krstarenje Norveškom je od svibnja do kraja kolovoza, kako biste iskoristili topliji dio godine.

Borisova motoavantura u Turskoj: U potrazi za Staklenim Gradom Boris u Turskoj - 16 Boris u Turskoj - 35 Boris u Turskoj - 19 +36 Boris u Turskoj - 17

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju