Ako je koji narod ostavio duboki i veliki povijesni trag, onda su to zasigurno Židovi. Mnogi turisti stoga, zbog želje za što boljim upoznavanjem židovske kulture i tradicije odlaze u Izrael, no činjenica je da su Židovi ostavili trag u mnogim mjestima na planetu, pa za upoznavanje njihove kulture uopće nije nužno posjetiti Izrael. Južna Amerika, Australija, Europa – gotovo i nema kontinenta na kojemu nećete naučiti nešto o židovskoj povijesti.

Kako prenosi portal Matador Network, ako želite saznati više o izraelskoj kulturi bez posjeta državi Izraelu, dovoljno je dobra ideja zaputiti se u neki od sljedećih gradova...

Barcelona (Španjolska)

Katalonska prijestolnica itekako je značajna za židovsko kulturno nasljeđe, iako danas u tom gradu živi maksimalno deset tisuća Židova. U samom centru, unutar četvrti Gothic, nalazi se dio poznat ppod nazivom El Call, čiji naziv dolazi od hebrejske riječi qahal, u prijevodu – mjesto susreta. U prilog dugogodišnjoj prisutnosti svakako govori i mala, očuvana sinagoga u podrumu. Ona danas služi kao muzej, mada se važne vjerske svečanosti i dalje u njoj održavaju, a razlog je njezine veličine taj što je u doba izgradnje na snazi bio zakon koji nije dopuštao da sinagoga bude veća od – najmanje crkve.

Također, spomen na Židove čuva se i na brdu Montjuic, odmah iznad grada, koje se nekad nazivalo "planinom Židova" jer je tu bilo podignuto židovsko groblje. Danas se tu nalazi spomenik žrtvama holokausta.

Sydney (Australija)

U gradu živi više od 50 tisuća ljudi židovskog podrijetla, a najviše ih se doselilo netom prije početka Drugog svjetskog rata, kad su napustili nacističku Njemačku i ostale europske zemlje. Nažalost, napuštali su svoje domove i nakon oslobođenja od nacizma. Sydney danas ima velik broj sinagoga, a najpoznatija je Velika sinagoga, napravljena još 1878. godine. Uz sinagogu, valja spomenuti i Sidnejski židovski muzej koji ne govori samo u povijesti Davidova naroda na tlu Australije, već sadrži i mnoge stvari iz vremena holokausta. Također, na raspolaganju su vam i vođene ture, pa tko voli...

Buenos Aires (Argentina)

Glavni grad Argentine ima najveću zajednicu Židova u Južnoj Americi, a procjenjuje se da Židovi čine osam posto stanovništva, što u brojkama znači – 200 tisuća ljudi. Židovi su ovdje došli u dva velika vala, prvi je značio dolaske iz Portugala i istočne Europe, dok je drugi bio, pogađate, nakon Drugog svjetskog rata. U Buenos Airesu unatoč broju Židova, ne postoji židovska četvrt, no utjecaj je vidljiv na svakom koraku. Tako ćete naići na sto godina staru sinagogu, ali i Židovski muzej. Naravno, i ovdje postoje ture koje će vam pokazati židovsku kulturu u gradu, a koliko je ona ovdje važna, govori i priča iz McDonaldsa. Naime, ovdje postoji McDonalds koji poslužuje košer hranu, što je prava pravcata rijetkost jer ga ima još samo u Izraelu i u nekoliko gradova na planetu.

Pariz (Francuska)

Najveća židovska zajednica izvan Izraela i Amerike nalazi se u Francuskoj. Čak 6 do 8 posto stanovništva Grada Svjetlosti čine Židovi, tako da u Parizu postoji veliki broj židovskih dućana, restorana i muzeja. Postoji i židovska četvrt (praktički cijeli 4. arondisman), koja krije brojne sinagoge, a tu je i četvrt Marais, već nekoliko stoljeća dom pariških Židova. Svakako morate posjetiti Agudath Hakehillot, najpoznatiju parišku sinagogu. Izgrađena je još 1914, nacisti su je uništili za vrijeme rata, ali je srećom kasnije u potpunosti obnovljena. Značajan je i muzej židovske umjetnosti i povijesti, a diljem grada naići ćete na još neke spomenike koji se odnose na razdoblje holokausta.

 

Casablanca (Maroko)

Židovi su prisutni u Maroku već dvije tisuće godina, a nekad ih je u ovoj zemlji živjelo čak 275 tisuća. Danas se situacija promijenila, pa je Casablanca dom za dvije tisuće Židova, no utjecaj u gradu i dalje je ostao vidljiv. Jedini muzej posvećen Židovima u arapskom svijetu nalazi se upravo u Casablanci, a grad se može pohvaliti i s više od 30 sinagoga, košer tržnicama i restoranima. Najimpresivnija sinagoga je Beth-El, koja se nalazi u židovskoj četvrti, a odlučite li se za plaćenu turističku turu koja se odnosi na židovsku povijest, uvjereni smo da nećete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju