Ako vam odmor u jednom od najljepših gradova na svijetu zvuči kao dobra ideja, na pravom ste mjestu. Iako se o ukusima i ljepoti ne raspravlja, svi ipak o tome itekako volimo raspravljati.

Neki ljudi više vole povijesne gradove, a drugi one suvremenije. Neki putnici traže one u alpskom okruženju, a drugi bi se radije uputili na morsku obalu. Ako se obratite prijateljima za prijedloge, možda ćete saznati kako njihovi omiljeni gradovi nisu oni koje biste vi odabrali.

U svakoj zemlji postoje lijepi gradovi i ako ih posjećujete otvorenog uma, sigurno ćete pronaći zanimljive znamenitosti gdje god se nalazili. Tvrtka Kuoni Global Travel Services provela je temeljito istraživanje više od 450 tisuća recenzija na TripAdvisoru i otkrila da se neki gradovi ističu od ostalih svojim kombinacijama parkova, povijesnih atrakcija i privlačnih četvrti.

New York, SAD - 17 New York, SAD - 17 (Foto: Đurđica Sarjanović)

Na prvom mjestu je New York sa svojim slavnim Central Parkom i drugim znamenitostima poznatim iz brojnih pojavljivanja na velikom platnu. Sa svojom kombinacijom visokih nebodera i slavnih četvrti, ima elemente koji privlače gotovo svakog putnika. No, na popisu je i devet drugih gradova koje biste trebali posjetiti ili možda ponovno obići.

Prema podacima koje je analizirao Kuoni, ovo su glavne znamenitosti koje treba posjetiti u deset najboljih gradova na svijetu. Naravno, u svakom gradu postoje mnoga druga mjesta koja možete vidjeti, stvari koje možete učiniti i jela koja možete kušati dok istražujete ova nevjerojatna odredišta.

Najljepši gradovi na svijetu

Central Park, New York, Sjedinjene Države

Fontana Trevi, Rim, Italija

Fontane Bellagio, Las Vegas, SAD

Sagrada Familia, Barcelona, Španjolska

Katedrala Notre-Dame, Pariz, Francuska

Karlov most, Prag, Češka

Nacionalni botanički vrt Kirstenbosch, Cape Town, Južnoafrička Republika

Velika džamija šeika Zayeda, Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

Stanley Park, Vancouver, Kanada

Chihuly Garden and Glass, Seattle, SAD

Ipak, postoje i sasvim drugi pristupi ovakvim izborima. Internetski časopis Mental Floss, na primjer, izvijestio je o još jednoj studiji objavljenoj na stranici Online Mortgage Advisor. Radi se o ljepoti gradova temeljem pravila "zlatnog reza", a prema tom kriteriju, najljepši grad na svijetu je Venecija, o čemu smo nedavno pisali na punkuferu.

Četiri su grada koja se pojavljuju na popisima iz oba istraživanja: Barcelona, New York, Prag i Rim. Plus je i taj što su sve to gradovi u kojima postoje opcije za svaki budžet, od restorana s Michelinovim zvjezdicama do hot doga na ulici ili nekih jednostavnih tapasa. U svakom slučaju, u koji god da odete, sigurno je kako nećete pogriješiti.

Zlatni rez kao kriterij: Arhitekti proučavali svjetske metropole i pronašli najljepši grad na svijetu Venecija +0 Chester

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju