U ovim planinarskim stazama vrijedi uživati pa za njih odvojite cijeli dan i oko njih napravite vikend izlet. Smještaj za odmoriti možete pronaći na PrivatniSmještaj.hr i sutradan nastaviti avanturu ili jednostavno uživati opuštajući se u prekrasnoj prirodi.

 

1. Mjesečev plato – Diviška

Mjesečev plato na otoku Krku jedna je od najpopularnijih pješačkih staza u Hrvatskoj, a upravo prirodne ljepote su razlog ove zaslužene titule. Polazna točka za ovu pješačku stazu je mjesto Baška, a ako ovu rutu odlučujete propješačiti, a dolazite iz udaljenijeg mjesta, ne bi bilo loše prenoćiti u blizini. Privatni smještaj uvijek je dobra opcija, a najbolje je odabrati udoban apartman u blizini polazišta. Ova je pješačka ruta popularna i zimi i u toplijim mjesecima, a tijekom vrućih ljetnih dana moguće ju je preći jer borova šuma djelom staze pruža šetačima hlad. Ipak, nakon 30 minuta hoda, dolazite na zaravan po kojoj je lokacija i dobila ime i na tom području trebate biti dobro opremljeni zaštitom od sunca i vodom.

Lokva Diviška Lokva Diviška (Foto: Getty Images)

Ljepotu krajolika upotpunjuju suhozidi i apsolutno predivni pogled na Jadransko more. Pravi biser ove staze je lokva Diviška, slatkovodna oaza, koja se smjestila na 450 metara nadmorske visine. Čarobna je u proljeće i ljeto, a zimi je potpuno neobičan prizor jer je lokvu moguće vidjeti zaleđenu.

2. Uspon na Vidovu goru

Nešto zahtjevnija planinarska staza nalazi se na Braču. Uspon na Vidovu goru spada u srednje tešku kategoriju, a traje 1 sat i 45 minuta. Prvi sat hodanja je nešto jednostavniji, a nakon toga staza postaje strmija i prolazi uz visoke okomite litice. Vrh Vidova gora nalazi se na nadmorskoj visini od 780 metara.

Vidova gora Vidova gora (Foto: Getty Images)

S vrha se prostire jedinstven pogled prema jugu. Vidi se more, poznati šljunkoviti Zlatni rat i razvedena jadranska obala. Kao na dlanu, nalaze se otok Hvar, Biševo, Pelješac, Korčula pa čak i udaljena hrid Jabuka. Istraživači ovog otoka svakako neće požaliti ostanu li na ovoj jedinstvenoj lokaciji i više dana pa je moguće unajmiti smještaj iz kojeg vam neće biti teško obići sve ljepote Brača. Na Vidovoj gori posebno bi vas mogli oduševiti jeleni lopatari koji su na tom području uzgajani, a pokoji pogled će vam ukrasti i zelene i vinorodne ravnice mjesta Bol.

3. Planinarenje u dolini Gacke

Iz predivnog mjesta Sinac u Lici možete krenuti na planinarenje stazom Godača. To je najpopularnija planinarska staza u blizini rijeke Gacke, a spada u kategoriju srednje teških te traje oko tri sata. Što se više penjete u visine, to je pogled na dolinu Gacke impresivniji. U tom malom seocetu Sinac, moguće je rezervirati i smještaj, a dojam tog prirodnog kraja upotpunit ćete izaberete li kućicu izrađenu od drveta.

Apartman Vrilo Apartman Vrilo (Foto: PrivatniSmjestaj.hr)

Apartman Vrilo može primiti četiri gosta u dvije odvojene spavaće sobe, a pravi doživljaj i melem za oči je pogled koji se pruža s terase apartmana. Pogled na brežuljke je opuštajući, a cvrkut ptica iz bogatog šumskog okruženja nezaboravljiv. Dolina Gacke pravi je izbor za zaljubljenike u aktivni odmor jer tamo je moguće ploviti Gackom kajakom, uživati u ludim vožnjama na quadovima ili se uputiti u jedan od popularnih šumskih adrenalinskih parkova. Za one željnije mirnijeg odmora tu je bicikliranje, pecanje ili istraživanje špilja.

4. Planinarenje na Osoršćici

Pravi raj za šetače je i otok Mali Lošinj. Tamo se prostire više od 250 kilometara šetnica, a najatraktivnija je planinarska staza koja vodi do najvišeg vrha otoka Lošinja – put prema planini Osoršćica. Na put se kreće iz Nerezina i Osora, a najviša točka je Televrina i nalazi se na 588 metara nadmorske visine.

Osoršćica Osoršćica (Foto: Getty Images)

Na ovoj planinarskoj stazi morate biti obuveni u kvalitetnu obuću jer se jednim dijelom uspinjete i po makadamu i kršu. Na vrhu staze čeka vas predivan pogled na cijeli lošinjski arhipelag, obale Istre, Velebit, a pogled seže čak do Gorskog kotara, Triglava te otoka Raba, Paga i Silbe. Ova planinarska staza specifična je i po tome što se u njezinoj blizini nalaze brojne špilje koje su zapravo čuvari naše povijesti.

U Veloj Jami sa zapadne strane Televrine pronađeni su najstariji tragovi ljudi, stari i do 10 tisuća godina. Tada su spilje služile kao utočište, a danas su predivan dokaz kako su ljudi u prošlosti živjeli. Želite li na Malom Lošinju provesti cijeli godišnji odmor, prirodnih ljepota vam neće nedostajati. Odaberite udoban i simpatičan smještaj većeg kapaciteta i s društvom istražite ovaj primorski dragulj.

5. Put do najvišeg vrha otoka Hvara

Na 628 metara nadmorske visine, smjestio se najviši vrh otoka Hvara, Sv. Nikola. Oduzima dah iz svake perspektive, a posebno je impresivno naći se na vrhu. Pogled u ponor, preko litica, seže do samog mora i zbilja ostavlja bez riječi.

Najviši vrh otoka Hvara, Sv. Nikola Najviši vrh otoka Hvara, Sv. Nikola (Foto: Getty Images)

Pogled u daljinu daje osjećaj kao da ste na vrhu svijeta s kojeg možete uživati u pogledu na Brač i Vidovu goru, Korčulu, Vis, ali i kopno. O ljepotama i ponudi Hvara ne moramo puno pisati, ali ako se već odlučite za ovu planinarsku stazu, preporučamo da unajmite apartman i provedete nekoliko dana na najsunčanijem mjestu u Hrvatskoj.

6. Staze s kojih puca pogled na stare dvorce

U Gorskom kotaru nalaze se brojne planinarske staze koje zbog okoline ostavljaju bez riječi, a mi izdvajajmo one koje neće biti prezahtjevne pa ni za početnike. Kanjon Kamačnik, Skradski vrh, Snježnik, Liska i Zeleni vir idealne su lokacije za planinare koji zapravo žele ugodnu šetnju.

Zeleni vir Zeleni vir (Foto: Getty Images)

Gorski kotar idealno je mjesto za istraživanje drevnih dvoraca, a cijeli kraj odiše bajkovitim i skrovitim kućicama u kojima možete pronaći svoje mjesto za odmor. U mjestu Lokve moguće je pronaći smještaj za sve one koji poslije uživanja na planinarskim stazama žele odmoriti u smirujućem okruženju. Lokve su mjesto u kojem ćete imati svu privatnost bez buke.

7. Put do jednog od najljepših vidikovaca Velebita

Put do vrha Visočica nije baš jednostavan, ali sigurno je vrijedan truda. Riječ je o jednom od najljepših vrhova Velebita koji se nalazi na 1619 metara nadmorske visine. Na ovo planinarenje najčešće se kreće iz naselja Rizvanuša, smještenog na 566 metara nadmorske visine.

Vrh Visočica Vrh Visočica (Foto: Getty Images)

S te lokacije do vrha trebat će vam gotovo osam sati hoda. Hodat ćete kroz gustu bukovu šumu, šumske ceste, paprat, ali i kroz travnati dio. Svaka lokacija na ovom dugom putu jednako je zanimljiva, a zbog cjelokupnog dojma i različitosti krajolika dojmove ćete dugo pamtiti. S vrha grebena moći ćete vidjeti Gospić i Ličko polje, more i otoke, velebitske vrhove – različitost na dlanu zbog koje ćete poželjeti ovu stazu ponovno proći. Nakon ovakvog planinarskog poduhvata, umor je zagarantiran pa pokušajte u blizini pronaći smještaj u kojem ćete se dobro i kvalitetno odmoriti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju