Krustenbraten s umakom od tamnog piva omiljeno je bavarsko pečenje u kojem se tradicionalno uživa za lijenih vikenda. Pečena svinjetina s hrskavom kožicom poslužuje se s knedlama od krumpira (knödel), no izvrsno ide i s pire krumpirom, pirjanim kiselim kupusom ili salatom od krumpira.

Bavarci će odabrati svinjsku lopaticu jer ima dovoljno masnoće koja čuva sočnost mesa, kao i kože koja se pretvara u hrskavu senzaciju. Trebat će vam i korjenasto povrće za pripremu umaka, baš kao i pivo koje možete poslužiti s jelom.

U receptu je navedeno vrijeme pečenja za kilogram mesa, a ako je meso teže produljite vrijeme provedeno u pećnici. Lopaticu od 1,5 kg pecite ukupno 120 minuta, 2 kg - 160 minuta, a 2,5 kg - 200 minuta. Korištenje kuhinjskog termometra se toplo preporučuje kako biste sa sigurnošću znali kada je meso pečeno – unutarnja temperatura treba biti 70°C. 

Ovo jelo je i nježno za kućni budžet jer vas sastojci neće koštati više od 10 eura za četiri osobe. 

Svinjetina na bavarski - sastojci

  • 1 kg svinjske lopatice s kožom
  • 2 žličice morske soli
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 2 žlice neutralnog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 2 mrkve, nasjeckane
  • 1 poriluk, narezan
  • ¼ glavice celera ili 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 4 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml tamnog piva
  • 2 žličice koncentrata rajčice
  • 1 žličica šećera

Prema ukusu

  • 1 žlica škrobnog brašna

Svinjetina na bavarski - priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Skalpelom ili oštrim nožem zarežite kožu svinjetine u obliku mreže (uzorak dijamanta ili romba). Meso natrljajte solju, paprikom i paprom te ga ostavite sa strane.
  2. U posudi koja može ići u pećnicu zagrijte ulje i maslac na srednjoj vatri dok se maslac ne otopi i zapjeni. Pecite svinjetinu sa svih strana (2-3 minute po strani) dok ne postane zlatno-smeđe boje. Izvadite meso iz posude i sačuvajte sokove koje ispusti.
  3. U istoj posudi pirjajte mrkvu, poriluk, celer i češnjak sa sjemenkama kima oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte povrtni temeljac kako biste deglazirali posudu, stružeći drvenom kuhačom smeđe ostatke sa dna.
  4. Vratite svinjetinu u posudu s kožom prema dolje. Pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta. Zatim okrenite svinjetinu s kožom prema gore i ulijte pivo u posudu. Pecite još 50 minuta do 1 sat, dok temperatura mesa ne dosegne 70°C.
  5. Izvadite meso iz posude i prebacite ga na pleh. Procijedite sokove iz posude kroz sito u mali lonac, pritiskajući povrće kako biste izvukli što više tekućine.
  6. U lonac dodajte koncentrat rajčice i šećer te pustite da umak lagano vrije. Po potrebi ga začinite. Ako želite zgusnuti umak, pomiješajte škrobno brašno s malo mlake vode i umiješajte ga u umak, miješajući dok se ne zgusne.
  7. Vratite svinjetinu u pećnicu, uključite grill opciju i pecite dok koža ne postane (5-7 minuta). Narežite meso i poslužite.

Jednostavno, lako i bez puno suđa: 7 finih jela na žlicu idealnih kada je vani jako hladno Varivo od slanutka i krumpira Rižina kaša s jajima Varivo od kupusa i leće +1 Američki gulaš s mljevenim mesom i makaronima

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju