Upoznajte Međimurje kroz novi muzej nematerijalne baštine - Riznica Međimurja. Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja podijeljen je u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom Stoljeće utvrde kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom Minijature.

Međimurje je najsjevernija županija Hrvatske koja je ujedno i najmanja, ali i najnaseljenija. No, tako ne bi trebao početi članak o jednoj od najljepših kontinentalnih županija Hrvatske, koja je puno više od trenutne percepcije na turističkoj karti. To je županija u kojoj stanovništvo živi stopljeno s netaknutom prirodom, poljima i ravnicom u Donjem, te bregima i vinogradima u Gornjem Međimurju.

Zbog povijesnih je okolnosti u Međimurju razmjerno malo starih kulturnih spomenika, povučemo li paralelu s nekim obalnim gradom. Većina ih se vezuje za period od 13. do 18 stoljeća, kada su izgrađene najatraktivnije građevine kao što je Stari Grad u Čakovcu, Feštetićev Dvorac u Pribislavcu i brojne crkve kao svjedoci povratka ovog prostora u kršćanske ruke.

Stari grad Čakovec ili Stari grad Zrinskih najvrjedniji je spomenik svjetovnog graditeljstva u Čakovcu i Međimurju. Prvi se puta spominje u 13. stoljeću. Godine 1546. dolazi u posjed grofova Zrinski, koji su grad zbog neprestane opasnosti pretvorili u modernu renesansnu utvrdu s raskošnom palačom.

Najsjajnije godine dvor bilježi u vrijeme bana Nikole Zrinskog Čakovečkog, kada je Čakovec zapravo počeo poprimati karakteristike onoga što danas poznajemo kao “turistička destinacija”, a sve zahvaljujući brojnim posjetima poznatih znanstvenika, diplomata, ali i putopisaca poput Nizozemca Jakoba Tolliusa i Turčina Evlije Čelebija. Imali su oni i više od jednog razloga za posjet, naime, upravo je u to vrijeme u čakovečkom dvorcu bila smještena jedna od najstarijih i najvrjednijih obiteljskih knjižnica u Hrvatskoj - Bibliotheca Zriniana, zbirka knjiga hrvatskog bana Nikole Zrinskog. Razvoj grada se tako nastavlja kroz stoljeća, a slavne trenutke ponovo proživljava u 19. stoljeću, kada je 1848. godine proglašen Slobodnim kraljevskim gradom temeljem izgradnje željezničke pruge, koja je u to vrijeme bila prva u Hrvatskoj. Današnji izgled dobio je sredinom 18. stoljeća. U muzeju se danas nalazi muzej Međimurja Čakovec kao i novootvoreni muzej Riznica Međimurja.

Novi muzej Riznica Međimurja provesti će vas kroz tamnice dvorca, kao i mnoge skrivene prostore koji do sad nikad nisu bili otvoreni za javnost. Postav nas upoznaje s nematerijalnim dobrima koja nalazimo na području Međimurja kao što su tradicijski obrti, zaštićene skupine govora, prakse, običaji i folklorno stvaralaštvo, a drugi dio „Minijatura“ posvećen je usmeno-predanoj baštini Međimurja u kojoj se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te pričama o nadnaravnim bićima koje su se prenosile usmenim putem i očuvale do danas.

Dugo godina smo čekali da čakovečki dvorac poprimi novi izgled, a nakon dugogodišnje renovacije, konačno smo dočekali otvorenje jednog od najljepših muzejskih postava u Hrvatskoj. Poželite li prije posjeta istražiti muzej, to možete učiniti digitalnim putem ovdje.

Više informacija o samom postavu možete potražiti na stranici muzeja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju