12. studenog će proći četiri godine od dana koji je promijenio živote stanovnika lijepog sela Monteviasca na sjeveru Italije, u Lombardiji. Tada je dana Silvano Dellea, zadužen za rad žičare koja je povezivala selo s „civilizacijom“ tragično izgubio život. Od tada se čeka rješenje vlasti koje još uvijek nije stiglo u mirno alpsko mjesto gdje nešto manje od deset ljudi živi odsječeno od ostatka svijeta.

Na prvi pogled Monteviasco izgleda kao jedno od tisuća sela razbacanih po Alpama. No pogledate li malo bolje na kartu vidjet ćete kako nalikuje otoku usred šume. Do Monteviasca ne vodi niti cesta, a niti željeznička pruga. Stanovnicima je na raspolaganju tek vijugava staza od 1442 kamene stepenice koja se spušta s planine. Iako je u pedesetim godinama prošlog stoljeća u selu živjelo 450 ljudi, danas se preostali stanovnici mogu nabrojiti na prste ruku.

Monteviasco - 2 Monteviasco - 2 (Foto: Profimedia)

U prošlosti su mještani život bez ceste smatrali normalnim, pješačili su magarećom stazom u obližnja sela, na posao, u školu ili trgovinu. Tek je 1988. izgrađena žičara kojom su stanovnici i turisti mogli doći do sela za nekoliko minuta, umjesto za sat hoda.

U kolovozu 2020. klizište je uništilo jedinu cestu koja je vodila do magarećeg puta, dodatno izolirajući selo. Kako danas u Monteviascu nema trgovina, policija opskrbljuje ljude osnovnim namirnicama. Tri puta tjedno mala grupa karabinjera hoda natovarena ruksacima u kojima su hrana, lijekovi i pošta.

Jedini restoran u selu: Il Vecchio Circolo i dalje radi, ali u njega dolaze posjetitelji kojima nije problem hodati oko jedan sat da bi uživali u domaćim jelima od lokalnih sastojaka. Kad bi se vratila žičara, sigurno bi bilo i više gostiju, ali važnije od svega, Monteviasco bi prestao biti izoliran od svijeta.

Koja idila! 6 genijalnih mjesta za mini odmor u Austriji Austria - 2 Austria - 4 Austria - 3 +4 Austria - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju