Osim dinamičnim i zanimljivim gradovima, Austrija i njezine pokrajine obogaćene su prekrasnom prirodom koja posjetiteljima omogućuje kvalitetan odmor te pregršt mogućnosti za upoznavanje flore i faune te raznorazne aktivnosti. Idealna prilika za upoznavanje Austrije i njezine prirode su austrijski nacionalni parkovi.

1. Jedan od posljednjih močvarnih područja u Europi

Nacionalni park Donau-Auen smješten je između Beča i Bratislave, a Dunav u njemu oblikuje krajolik i hrani bogat životinjski i biljni svijet. Donau-Auen riječna je zelena divljina koju je moguće otkrivati i u njoj uživati pješice, biciklom ili čamcem/kanuom. U močvarnim se šumama ovog parka može vidjeti prava ljepota dunavskog područja, tj. Nacionalnog parka Donau-Auen koji štiti jedno od posljednjih močvarnih područja u Europi.

2. Park zapanjujućih prizora

Tko god se vozio kroz Štajersku, znat će o čemu pričamo. Upravo tamo smjestio se treći po veličini Nacionalni park Gesäuse. Kao dio alpskog područja, popularna je destinacija za idiličan planinski odmor, planinarenje, ali i skijanje. Rijeka Enns koja je svoj put probila kroz planinski lanac, stvorila je prekrasne scene poput kanjona i idiličnih slapova za rafting. Nacionalni park Gesäuse ujedno je najmlađi park među austrijskim nacionalnim parkovima.

3. Park u kojem se nalazi najviši vrh Austrije

Nacionalni park Hohe Tauern proteže se preko saveznih pokrajina Tirola, Koruške i Salzburga i to ga čine najvećim austrijskim nacionalni parkom. Upravo tu se nalazi i najviši vrh Austrije. Planina Glossglockner prekrasna je u svim godišnjim dobima, a njezin istoimeni vrh, najviši je vrh Austrije sa svojih 3798 m. Osim ovog i još ponekih poznatih vrhova, Nacionalni park Hohe Tauern obilježavaju ledenjaci te vodopadi Krimmler i time čine sliku i priliku alpskog krajolika koji vrijedi posjetiti.

4. Bogatstvo jele, smreke i bukve

Nacionalni park Kalkalpen obuhvaća najveće šumsko područje u Austriji, a njime dominiraju smreka, jela i bukva. Osim šuma, park krase klanci, vodopadi i jezera, ali i livade. Jedan od centara za posjetitelje nalazi se u Ennstalu između Reichraminga i Großraminga, a izvrsno je polazište za izlete u Nacionalni park Kalkalpen. Drugi se centar nalazi u Mollnu, pa sve informacije prije vašeg istraživanja saznajte u nekome od centara.

5. Područje obraslo trstikom

Nacionalni park Neusiedler See nalazi se na istočnoj strani Austrije i proteže se sve do Mađarske te veličinom područja obraslog trstikom slijedi odmah nakon delte Dunava. U njemu se susreću flora i fauna istočnoeuropskog i zapadnoeuropskog podneblja i tako čine svijet zanimljive i poučne raznolikosti. Veliko stepsko područje pokriveno je livadama, slanim jezerima i velikim pašnjacima. Po Nacionalnom parku Neusiedler See postoje različite turističke ture koje pomažu posjetiteljima da upoznaju ovo plodno područje.

6. U zagrljaju rijeke Thaye

Nacionalni park Thayatal nalazi se u dolini Thayatal kod Hardegga, a u njemu se rijeka Thaye ukopala u stijene pretežno šumskog područja. Dolina svoj izgled duguje oblicima koje je stvarala rijeka u suradnji s okolnim gorjima. U suradnji s prekograničnim češkim nacionalnim parkom Národní park Podyjí brine o zaštiti rijeke Thaye duge 44 km, a dom je i nekim rijetkim životinjskim vrstama. Sve informacije o parku potražite ovdje.

Posjetite Austriju i njezine nacionalne parkove i upoznajte sve ljepote ove alpske države.

Drugačiji njemački grad u kojem bismo rado proveli svaki produženi vikend Heidelberg - 1 Heidelberg - 2 Heidelberg - 3 +2 Heidelberg - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju