Iako restorani brze hrane i dalje donose velike novce, a od njih bi nedvojbeno profitirao i sam grad, Rimljani su očito kulturu, povijest i baštinu odlučili staviti iznad profita. I neka su, jer restoranima brze prehrane i sličnim stvarima nije mjesto odmah do spomenika starih gotovo dvije tisuće godina!

Čini se kako Rimljani zadnjih godina definitivno žele očuvati grad. Nakon što su prije nekog vremena na snagu stupili propisi koji će po džepu opaliti one koji se u Rimu ne ponašaju kao Rimljani, gradske vlasti uspjele su reći „no passaran“ i najvećem svjetskom lancu brze hrane, te odbili dati dozvolu za izgradnju njihova restorana u blizini poznatih Karakalinih termi.

Karakaline terme - 2 Karakaline terme - 2 (Foto: Getty Images)

Ove povijesne terme izgrađene su u 3. stoljeću. Svojedobno, kad su radile i kad su se stanovnici Vječnog grada ovdje s užitkom brčkali i krali bogu dane (vjerojatno uz bakanalije), mogle su primiti osam tisuća duša. Također, bile su već tada opremljene toplim i hladnim bazenima, knjižnicom i ostalim sadržajima koji život čine ugodnijim.

U zaštitu termi, tj. područja na kojem su izgrađene, stao je i sam talijanski ministar kulture, Alberto Bonisoli, jasno rekavši kako ta ideja neće proći, a njegove riječi podržala je i gradonačelnica Virginia Raggi, koja je na Twitteru napisala kako se „rimski povijesni spomenici moraju sačuvati“. Iako se neki McDonaldsovi restorani nalaze u blizini gradskih znamenitosti poput Španjolskih stuba i u blizini Vatikana, ova ideja je ipak bila previše.

Karakaline terme - 5 Karakaline terme - 5 (Foto: Getty Images)

McDonald's se trebao graditi na ogromnom zemljištu odmah do termi, u blizini Koloseuma i Circus Maximusa. Trebao je imati mjesta za 250 posjetitelja, ali i drive in. Srećom, vlasti ovo nisu dozvolile, a vjerujemo kako će i u drugim gradovima prepoznati važnost očuvanja kulturne baštine.

Inače, u Rimu se nalazi oko četrdesetak McDonaldsovih restorana, a u cijeloj Italiji taj broj iznosi 578, što je četvrti najveći broj u EU, odmah nakon Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju