Kad planiramo putovanje, nekako se nadamo da će rezervni dugi rukavi i jakne ipak ostati na dnu kufera. No, treba priznati da su neke destinacije jednostavno romantičnije na kiši i bez nje to ne bi bilo to. Ljubiteljima tmurnog vremena donosimo prijedloge najkišovitijih bližih i egzotičnih destinacija za iduće putovanje.

Havaji: Planina Waialeale i set Jurassic Parka

Waialeale doslovno znači ''bujica vode'' i jedno je od najmokrijih mjesta na zemlji. Najpoznatiji fenomen jest Zid suza, niz od 17 slapova koji se slijevaju planinom tvoreći iluziju da planina plače.

S obzirom da je riječ o vulkanskom krateru čiji je teren mokar i sklizak, pristup je prilično težak. Stoga je za posjetitelje organiziran razgled helikopterom iz kojeg se pruža obuhvatniji pogled na ovaj masiv i lokaciju na kojoj je Steven Spielberg snimao Jurassic park.

Norveška: Bergenovi biseri

Iako spada u toplije norveške gradove, oboružajte se kabanicama i čizmama, ako krećete na izlet u ''grad kiše''. Gotovo svi lokalni turistički priručnici sadrže poglavlja s idejama što raditi u kišnim danima, a poznat je vic o turistu koji upita lokalnog dječaka da li kiša ovdje ikad prestaje. ''Ne znam, tek mi je 12 godina'', odgovara on.

Možda je tmurno vrijeme, ali imaju vedar stav: ponosni su na svoj simbol koji nazivaju biserom u kojem možete uživati besplatno. Sivilo neba razbili su šarolikom arhitekturom očuvanom iz doba srednjeg vijeka te brojnim uličnim muralima. Ako odlučite da vam je dosta ''besplatnih bisera'', topli interijer možete pronaći u brojnim muzejima, galerijama ili lokalnom akvariju u kojem ćete upoznati pingvine.

Osim toga, Bergen je i odlična početna točka s koje se možete uputiti prema fjordovima.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Cardiff

Jeste li već čuli za izraz ''raining cats and dogs'' (lijevaju mačke i psi)? Potječe iz staroengleske šale (nadamo se) o psima i mačkama koji su spavali na slamnatim krovovima te se otklizali kad bi počela jaka kiša. Zbog toga Britanci i danas koriste taj izraz za obilne pljuskove.

Usprkos uvriježenom stavu, London ima donekle pristojno vrijeme. Manchester i Belfast primjerice imaju više kišnih dana, a Cardiff je grad s najviše kiše na Otoku. Ipak, možda upravo kiši možemo zahvaliti za utočišta u obliku dobrih pubova i piva, a sumornom nebu za crni britanski humor i sarkazam koji kišu opisuje kao ''lijepo vrijeme – za patke''.

Indija: Cherrapunji i Mawsynram – gdje su radna odijela kabanice od bambusa

Cherrapunji je definicija ironije: živjeti u jednom od najkišovitijih mjesta na svijetu, a nemati vode. To se upravo događa stanovnicima ovog indijskog sela kada tijekom zimskih mjeseci kiša ne padne mjesecima, a kada počne – ne prestaje i po tri tjedna. Za titulu najkišnijeg mjesta na svijetu bore se sa stanovnicima obližnjeg sela Mawsynram.

Iako su Mawsynramčani odnijeli pobjedu u Guinessovoj knjizi rekorda s 11 871 mm padalina godišnje i postavili tablu ''Najmokrije mjesto na Zemlji'', to im ne znači mnogo kada krene prolom oblaka. Dok mi uživamo u zvukovima jeseni i aktivno ih tražimo po Youtubeu, oni guraju travu u pukotine koliba samo kako bi donekle izolirali zvuk silovite i glasne kiše.

Svake godine obilne kiše preplave selo i pretvore njegove stepenice u slapove duge po 12 metara. Najpoznatiji prizori tih područja su tzv. živući mostovi, nastali uzgajanjem korijenja drveća, a koji pomažu u prelasku nabujalih rijeka. Manje poznati, ali slatki prizori koje putnik susreće su koze koje se skrivaju od kiše na autobusnim stanicama.

Nizozemska: Sivo nebo i zeleni krovovi Rotterdama

Nizozemski grad i najveća europska luka kao da je odlučila biti mozaik sumora. Lučka sjevernjačka atmosfera poduprta je kišom i sivim oblacima, a prošlost grada obilježena je njemačkim granatiranjem u Drugom svjetskom ratu koje je zahtijevalo skupu rekonstrukciju.

Ipak, iza ove mračnije kulise stvorene za Inkwell filter, krije se živopisna i sadržajna strana Rotterdama: posjetitelji tržnice Markthalla mogu degustirati (pa čak i sami spravljati) lokalnu hranu, pivo i kavu, uživati u panorami s Erasmus mosta nalik labudu ili Euromast tornja, posjetiti neobični Pinball muzej, ekscentrične kockaste kuće u Van Gogh stilu, impozantnu Art Nouveau zgradu Witte Huis koja je preživjela Blitzkrieg ili kanale s vjetrenjačama pod zaštitom UNESCO-a.

Grad je nedavno počeo poticati uzgajanje vrtova na krovovima kako bi se što bolje iskoristile bujice kiše i smanjile poplave. Iako su gradske vlasti u počecima naišli na otpor stanovnika kojima nije bilo jasno zašto bi uzgajali vrt tamo gdje ga ne vide, sada je projekt zelenih krovova otišao toliko daleko da lokalci šalju upite smiju li tamo preseliti i svoje domaće životinje. Stoga, nemojte se iznenaditi ako umjesto goluba na vrhu zgrada ugledate – piliće.

Liberija: Monrovia – najmokrija prijestolnica svijeta

Iako još nije popularna turistička destinacija, liberijska prijestolnica nudi raznovrsnu kuhinju, kanjone, muzeje koji dokumentiraju povijest Afrikanaca i Afroamerikanaca za vrijeme robovlasništva i povratka u Afriku, događaje poput obiteljskih uličnih sajmova petkom itd.

Isto tako, nudi i osvježenje u obliku kiše koja joj je donijela titulu najmokrije prijestolnice svijeta. Eto ideje, ako želite doživjeti Totovu Afriku iz pjesme.

Hrvatska: Kvarner i Lika

Iako se spram navedenih destinacija naša kišna Rijeka čini pitomom, u rujnu 2013. godine našla se na prvom mjestu ljestvice najkišovitijih gradova svijeta – pa makar na jedan dan. Te nedjelje palo je 249,5 mm kiše, u okolici su zabilježene pijavice, a Dalmaciju su počastili grmljavinski pljuskovi.

Domaće ljubitelje svježeg zraka i mirisa kiše neće razočarati izleti na Kvarner ili Ličko-senjsku županiju koja je nedavno proslavila rođenje Nikole Tesle u srpanjskoj noći, simbolično punoj žestoke grmljavine i kiše.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju