Digitalni nomadi su osobe koje rade razne honorarne poslove online i tako zarađuju za život dok istovremeno putuju svijetom te su bez stalne adrese. Istraživanje MBO Partnersa provedeno 2019. godine pokazalo je da se čak 7,3 milijuna Amerikanaca definiraju kao digitalni nomadi.

Cecilia Meis
jedna je od njih. U listopadu 2017. godine radila je kao urednica u Dallasu kad je odlučila iz korijena promijeniti život. Preselila se s partnerom na Tajland, a u posljednje tri godine živjeli su na osam različitih mjesta – na niti jednoj adresi nisu bili duže od šest mjeseci.

Nomadski način života nije za svakoga. No oni koji žele okušati se u njemu, trebaju znati neka osnovna pravila.

Nomadi na Maldivima - 14 Putovanja Ekipa iz Hrvatske smislila kako s manjim budžetom ipak otići na krstarenje iz snova

Imajte budžet za svaki dan

Cecilia Meis impulzivno je krenula u lifestyle digitalnih nomada. Isprva nije imala nikakvih financijskih planova, no ono što ju je spasilo od pretjeranog trošenja jest postavljanje dnevnih budžeta. Odmah na početku priče zacrtala si je maksimalni iznos od 30 američkih dolara ili 185 kuna koje je dnevno mogla potrošiti na hranu i zabavu.

Potražite jeftini smještaj

Ako nemate preveliki budžet na raspolaganju, potražite mjesto za život koje nije skupo. Iako je avionska karta za Tajland poprilična, najam stambenog prostora je vrlo povoljan, ali i ostalih životnih troškova. Baš zato Cecilia si je mogla priuštiti seljenje na razne dijelove zemlje kako bi uspjela upoznati što je moguće više ove jugoistočne azijske države.

Cjenkajte se

Ne košta vas ništa da pokušate spustiti cijenu željenog proizvoda, tvrdi Cecilia. Tijekom svojih nomadskih putešestvija pokušala se cjenkati za sve od najma stana do voća na lokalnoj tržnici. Koji put vam cjenkanje pođe za rukom, katkad ne...

Slika nije dostupna Odabrano Bolje od šatora? Lebdeća "soba" za odmor koja se može postaviti bilo gdje u svega par sati

Plaćajte kreditnom karticom

Cecilia je velika pobornica plaćanja kreditnim karticama i sudjelovanja u raznim internim kartičnim klubovima skupljanja bodova. Ne zaboravite detaljno istražiti što vam korištenje određenom karticom uistinu nudi – nekad to može biti pristup posebnom lounge prostoru u zračnoj luci, besplatni rent-a-car ili neka slična usluga koja će vam dobro doći na putovanju.

Imajte više od jednog honorarnog posla

Nemojte se oslanjati samo na jedan izvor zarade. Naprotiv, pokušajte svakoga mjeseca zarađivati iz tri do četiri izvora. Cecilia Meis ima urednički posao za dvije različite tvrtke, piše tekstove i prodaje internetske template koje pomažu drugim digitalnim nomadima u njihovom radu. Mjesečno zarađuje i do 8000 dolara, odnosno oko 50.000 kuna.

Imajte dovoljno novca da se vratite kući

Ako nas je išta naučila ova godina, onda je to činjenica kako je život nepredvidiv. Bez obzira gdje živjeli ili putovali svijetom, uvijek ostavite dovoljno novaca na računu za povratak kući ili za neočekivane troškove. Cecilia je ostavila na strani 5000 američkih dolara, odnosno oko 30.000 kuna u tu svrhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju