Prošle godine, više nego ikad prije, pojavio se problem prevelikog broja turista na poznatim turističkim odredištima. Problem je posebno do izražaja dolazio na vrhuncu sezone te su određeni gradovi bili prisiljeni donijeti mjere kojim će "zaštititi" gradove i stanovnike od prevelikog broja turista...

Gradovi kao što su Rim, Venecija i Amsterdam prošle su godine donijeli neke odredbe kojima su odlučili olakšati život lokalcima, ali i spriječiti nepristojno ponašanje te doslovno dati gradu i najpoznatijim atrakcijama "mjesta za disanje".

S obzirom na to da će budućnost donijeti još više kretanja i putovanja, logično je takve poteze očekivati i u drugim popularnim odredištima, pa se vratimo na čas u prošlu godinu i provjerimo kako su se top-destinacije odlučile nositi s tim problemom...

Italija

Opijanje na ulicama, plivanje u kanalima ili fontanama, šetnja uokolo bez majice, krađa pijeska s plaža, jedenje na povijesnim spomenicima – sve su to stvari koje vam u nekim talijanskim gradovima garantiraju nemale kazne, koje će vas ostaviti bez stotina eura u novčanicima. Gradovi poput Venecije (najbolji primjer prevelikog broja turista), Milana, Rima i Firence zadnjih su godina doživjeli porast nepristojnog ponašanja, te je sve skupa rezultiralo donesenim zabranama.

Rim, koji godišnje posjeti više od 20 milijuna turista, pobrinuo se i za sigurnost spomenika. Tako su tijekom ljeta uveli zabranu sjedenja na Španjolskim stubama (kazna 250 eura), a u planu je i ograničavanje posjeta slavnoj fontani Trevi.

Venecija - 1 Venecija - 1 (Foto: Unsplash)

Amsterdam

U svibnju je Nizozemska turistička zajednica odlučila prestati promovirati zemlju kao turističku destinaciju te se odlučila na redistribuciju posjetitelja i upućivanje istih prema ostalim ljepotama Nizozemske. Zabranama se pridružio i Amsterdam, tako da od ove godine neće više biti moguće ići u organizirani grupni posjet Crvenoj četvrti, kao ni voziti "beer bike". Također, uklonjen je i slavni znak "Love Amsterdam" jer se ispred njega svaki dan slikalo barem šest tisuća selfija.

Naravno, na udar je došlo i nedolično ponašanje. Pijenje na cesti, javno mokrenje i bacanje smeća mogu stajati i do 140 eura, pa vjerujemo da turisti sad itekako paze na ponašanje. I da, loša vijest za sve koji dolaze u Amsterdam ove godine jest i povećanje boravišne pristojbe. No s obzirom na to da je Amsterdam lani posjetilo 19 milijuna turista, sve su te odredbe i više nego logične.

Pariz

Ove godine pariške vlasti najavile su mogućnost zabrane dolaska turističkih autobusa u centar grada te poručile posjetiteljima da je vrijeme za korištenje ekološki prihvatljivih opcija kao što su bicikli, romobili ili – pješačenje. To je samo početak, s obzirom na to da su Parižani sve zabrinutiji zbog količine buke i zagađenja te se nešto mora učiniti.

Inače, francuska metropola jedan je od najposjećenijih gradova svijeta, lani je Grad Svjetlosti posjetilo više od 50 milijuna duša!

Brugge

Srećom, pretjerani broj turista nije zadesio drugi po veličini belgijski grad jer su vlasti odlučile reagirati na vrijeme. Iako je broj turista u porastu, pa je tako recimo Brugge 2018. posjetilo 8,3 milijuna ljudi (900 tisuća više nego godinu prije), vlasti su se domislile kako ograničiti broj. Naime, najveći broj posjetitelja čine putnici s kruzera, koji dođu na posjet od nekoliko sati. Stoga je Brugge lani limitirao broj kruzera koji mogu istodobno pristati s pet na dva, i time smanjio gužvu u gradu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju