Ukoliko tražite zeleniji odmor, putovanje Italijom nameće se kao sjajna ideja. Naime, za obilazak jedne od najljepših zemalja na svijetu ne trebate ni avion ni automobil, već prilično ekološki način prijevoza – onaj vlakom.

Mreža talijanskih željeznica je i više no razvijena, točnije, pokriva nevjerojatnih 25 tisuća kilometara. Impresivna infrastruktura omogućila je čišća putovanja po cijenama prihvatljivim za džep, i pošteno je reći da je promijenila doživljaj i navike putovanja.

“Jedna trećina od 150 najboljih kratkih letova u Europi ima alternativne željezničke mogućnosti koje traju kraće od šest sati”, navodi se u jednom izvješću TransEurope za Greenpeace, a na portalu Euronews, objavljen je itinerar za dva tjedna vlakom po Italiji.

Milano - 5 Milano - 5 (Foto: Getty Images)

Milano (boravak 2 dana)

Smješten u sjevernoj regiji Lombardiji, Milano je savršeno mjesto za početak vašeg putovanja. Glavni grad Lombardije „opslužuju“ tri zračne luke (Linate, Malpensa i Bergamo), ali njegova željeznička postaja, Milan Centrale, također je povezana s gotovo cijelom Europom.

Kad stignete ovdje, svakako posjetite impresivni Duomo, razgledajte slavnu Leonardovu Posljednju večeru, večerajte u četvrti Navigli te odite na operu u slavnu Scalu.

Venecija (2 dana)

Realno, u Veneciji je moguće ostati i dan, ali ako uz nju želite još razgledati obližnje otoke Murano i Burano i uživati u ljepotama, isplati se i noćiti. Gondole, muzeji, kanali – Venecija nikog ne ostavlja ravnodušnim, a do nje vlakom iz Milana stižete za samo 2 i pol sata.

Bologna (2 dana)

Sljedeća postaja je središte regije Emilije Romagne – Bologna. Grad je poznat po dva nadimka – „crvena“, zbog boje središta grada kad ga gledate iz ptičje perspektive, ali i „debela“ – zbog gastronomije koja je ovdje na visokim razinama. Odavde potječe i slavni ragu, kao i mortadela, a isplati se otići i u posjet najvećem Eataly shopu na svijetu. Vlak iz Venecije vozi tek nešto više od dva sata.

Na nekoliko sati od Hrvatske: Putnici odabrali svjetsku prijestolnicu gastronomije +0 Bologna - 3

Firenca (2 dana)

A što tek reći za ovu kolijevku umjetnosti i kulture? Teško je ispričati nešto što se ne zna, pa vam i nećemo dati tko zna kako koristan savjet kad kažemo da razgledate katedralu Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio i galeriju Uffizi. Naravno, nemojte preskočiti ni famoznu skulpturu Davida, a iz Bologne možete stići već za malo više od pola sata.

Rim (3 dana)

Konačno, stigli ste i do glavnog grada, jer je dobro poznato kako svi putevi na kraju vode u Rim. Koloseum, Vatikanski muzeji, Galerija Borghese, Španjolske stube, bacanje novčića za sreću u fontanu Trevi – samo su neke od stvari koje nudi Rim. Tu je i čarobna četvrt Trastevere gdje ćete provesti magične večeri, a iz Firence će vam trebati tek sat i pol vožnje vlakom.

Napulj (1 dan)

Krenite južno od Rima, uzmite namjerno sporiji vlak i za dva sata ste u Maradoninom gradu. Utvrde, autentične četvrti, ludost i užurbanost svugdje oko vas nekom će se svidjeti a drugom ne, ali Napulj je definitivno poseban. Ne zaboravite da je ovo i grad u kojem je nastala pizza, ali ako vam se ipak ne ostaje dulje u gradu, posjetite Pompeje.

Bari (2 dana)

„Turneju“ završite u Apuliji, točnije Bariju. Ova regija je i dalje relativno neotkrivena, pa za razliku od ostatka Italije, gužve nisu velike. Za posebnu čaroliju posjetite gradove Alberobello i Polignano A Mare, mada ćete sasvim dovoljno sadržaja naći i u Bariju. Putovanje od Napulja potrajat će oko tri sata. A od Barija možete i brodom do Hrvatske.

Čudesno plavetnilo: 5 talijanskih jezera koje treba posjetiti jednom u životu Talijanska jezera Talijanska jezera Talijanska jezera +8 Talijanska jezera

Iako bismo rado otputovali u susjednu Italiju i prošetali čarobnim mjestima od kojih zastaje dah, u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Italije od 08. do 14. svibnja očekuju nas razne namirnice s kojima možemo spremiti jednostavna, a efektna jela zbog kojih ćemo Italiju dovesti ravno u svoj dom.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidlom po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju