2021. je europska godina željeznica i najbolji način za obilježavanje toga je jest Connecting Europe Express, vlak koji će obići cijeli kontinent i na taj način promovirati putovanja vlakom.

Ovaj poseban vlak neće prevoziti putnike, proputovat će 26 zemalja u 36 dana i proći kroz 70-tak europskih gradova. Na svakoj postaji bit će organizirane aktivnosti kako bi se naglasila važnost željezničkog prometa, kao i njegova ekonomičnost, sigurnost i održivost.

Connecting Europe Express na svom će putovanju prevaliti 20 tisuća kilometara. Svi detalji oko putovanja trebaju tek biti objavljeni.

Zasad se zna kako je početna postaja Lisabon i to 2. rujna, a dva dana kasnije stat će u Madridu. Nakon toga putovat će u Francusku, zatim Italiju i onda kroz Alpe u Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Grčku. 15. u mjesecu trebao bi stići u Atenu od kuda se vraća preko Karpata do Poljske.

Nakon toga na redu su Baltičke zemlje, zatim Slovenija, Češka, Austrija, Njemačka i Švicarska prije obilaska Skandinavije. Po povratku iz Stockholma vlak će proći kroz Hamburg i od tamo krenuti za Nizozemsku, Belgiju i Luksemburg. 7. listopada trebao bi stati u Parizu i tamo završiti putovanje.

Cijelo putovanje rezultat je suradnje različitih europskih željezničkih kompanija. Europska željeznička mreža jedna je od najgušćih na svijetu, a ovaj način putovanja opcija je dobra i za okoliš jer proizvodi vrlo malo ispušnih plinova pa je idealan za osviještene turiste diljem svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju