Iza Zagrebačke gore, odnosno Medvednice prostire se idiličan kraj slikovitih brežuljaka, riječnih dolina i vinograda. Srednjevjekovne utvrde i dvorci, toplice, seoske crkvice, kao i povijesni lokaliteti zovu na izlet i istraživanje. Ali i uživanje u seoskim domaćinstvima, tradicionalnim sadržajima čaša i tanjura u kojima se ogledaju autohtone namirnice. Kotačima, tenisicama i gojzericama južni dio Hrvatskoga zagorja itekako ima što ponuditi.

Cesargradska gora

Uspon na Cesargradsku goru nije zahtjevan niti traži previše truda na putu do najvišeg vrha – Japice, tek nešto višeg od 500 metara. Ruševne utvrde Cesargrada i vidikovac Pesji skok neki su od lokaliteta koje vrijedi posjetiti, najbolje stazom koja kruži gorom. Vikendima od početka travnja do kraja desetog mjeseca, i po dogovoru otvorena je Planinarska kuća Cesargrad. Kuća klanječkih planinara nudi pogled na dio klanca Zelenjaka i brda na slovenskoj strani rijeke Sutle. Za lijepa vremena vide se i Kamniške Alpe. U prizemlju je blagovaonica, a u potkrovlju spavaonica.

Klanjec

Podno Cesargradske gore, iznad doline rijeke Sutle smjestio se Klanjec, gradić u kojem se rodio kipar Antun Augustinčić, gdje možete naći i njegovu galeriju. Iz središta Klanjca vodi staza do Novih Dvora, ruševnog renesansnog dvorca. Nedaleko od Klanjca nalazi se Zelenjak, zaštićeni spomenik prirode s jedinstvenim obeliskom hrvatskoj himni, kojeg su podignula Braća hrvatskog zmaja 1935. godine u čast Antunu Mihanoviću, njihovom članu, koji je 1835. spjevao Horvatsku domovinu.

Nakon kulturnog uzdizanja istražite i tradicionalne recepte. Domaći kruh i žganci, krvavice, buncek, patka, kao i sir i vrhnje te štrukli neki su od specijaliteta koje možete iskušati u ovom kraju, a vrijedi se upoznati i sa sokolom, autohtonom sortom klanječkog vinogorja, koja je revitalizirana iz srednjovjekovnih vinograda klanječkih franjevaca.

Kumrovec

Staro selo Kumrovec jedinstven je muzej na otvorenome. Očuvane stare seoske kuće, "hiže", otkrivaju nam kako se nekoć u Zagorju živjelo. Može se vidjeti stari kovački, lončarski i kolarski alat te pokućstvo, pa čak i dječje igračke. Prikazani su i običaji koji prate, primjerice, rođenje djeteta ili zagorsku svadbu. Tu je i rodna kuća Josipa Broza Tita.

Miljana

Istočno od Sutle, u Miljani nalazi se jedan od najslikovitijih baroknih dvoraca u regiji. Potječe s kraja 16. st., kada je pripadao obitelji Rattkay. Osim glavne zgrade, dvorac čine i zgrade, vrtovi i perivoj. Tijekom godina mijenjao je svoje lice i vlasnike, a trenutno je u vlasništvu obitelji Kamenski te je otvoren samo po dogovoru. 

Living castles - Stari grad Varaždin - 3 Putovanja Bajkovitih sedam: Zajednički projekt Hrvatske i Slovenije kojim su oživjeli najljepši dvorci

Veliki Tabor

Veliki tabor, veličanstveni srednjovjekovni grad (burg) pokraj sela Desinića zaštićeni je kulturni spomenik. Sagrađen je u 15. stoljeću i dugo je bio u vlasništvu grofova Celjskih. Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrda u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a UNESCO ga je kategorizirao kao prvorazredni spomenik najviše kategorije. Sam pogled na utvrdu budi strahopoštovanje, a najbolje čeka unutra, gdje se nalazi nekoliko galerija, u kojima se mogu vidjeti vinski podrum i svečane dvorane.

Uređeno je i nekoliko stalnih postava iz arheološke, etnografske, kulturno-povijesne, likovne i paleontološko-geološke zbirke. Uz Veliki Tabor se vežu mnoge legende a najpoznatija je ona o Veroniki Desinićkoj. Zbog zabranjene ljubavi između mladoga grofa i lijepe Veronike, nesretnu su djevojku zazidali u dvorac. Prema predaji, Veronika je spasila grad od Turaka tako što je bacila na njih slamu koja se pretvorila u jato stršljena. Ima i onih koji vjeruju da njezin duh i dalje noćima luta Taborom.

Gornja Stubica

Ispod sjevernih padina Medvednice nalazi se lijepo selo koje vrijedi posjetiti. U Gornjoj Stubici još uvijek postoji živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Radi se o lipi pokraj crkve, a prema narodnoj predaji pod njom se seljački vođa Matija Gubec sastajao sa svojim istomišljenicima kad su se pripremali na pobunu protiv feudalnih gospodara. Deblo ima opseg pet metara a promjer mu je veći od 1,5 m. Od toga su živog povijesnog spomenika uzete sadnice koje se brižno čuvaju. Veliki spomenik Seljačkoj buni djelo je kipara Augusta Augustinčića. U podnožju je kip Petrice Kerempuha, simbol otpora tlačenju naroda. Nedaleko od spomenika, vidjet ćete dvorac s perivojem obitelji Oršić i Muzej seljačke bune.

Svetište u Mariji Bistrici

U Mariju Bistricu se hodočasti stoljećima, a tamošnje svetište postalo je nacionalnim 1715. godine, kad je podignut zavjetni oltar. Taj je kraj poznat i po izradi medenjaka te licitara, kolača od medenog tijesta. Tijesto se kalupima oblikuje u srce, ali i u trešnje, ptice i potkove. Zatim se suši i boji.

Licitari su se darivali u posebnim prigodama, kao znak ljubavi i naklonosti. Tradicija izrade licitara započela je još u srednjem vijeku, kad su se u brojnim europskim samostanima pekli kolač od tijesta koje se oblikovalo kalupima. Medičari su osim licitara pripremali i gvirc – mirisni napitak od meda. Nekoć su ga zbog ljekovitih svojstava proglašavali pićem koje daje besmrtnost.

Dvorac Veliki Tabor-2 Putovanja Uzbudljiva prošlost: Mračne tajne i jezive legende hrvatskih dvoraca

Krapinske Toplice

Zagorje je bogato izvorima tople vode. Vjeruje se da su blagotvornu termalnih voda cijenili i drevni Rimljani. Grof Franjo Keglević bio je prvi koji je dao izraditi “bazen”, odnosno jamu u zemlji ograđenu hrastovim trupcima. Bio je to početak Krapinskih Toplica, koje se nalaze 12 kilometara od pregrade. Uskoro su onamo počeli dolaziti gosti iz Zagreba i Beča. Danas je tu cijenjeno lječilište i idealno mjesto za opuštanje od planinarenja ili hodanja Zagorjem.

Veliko Trgovišće

U Velikom Trgovišću rodio se prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Posjetitelji ondje mogu razgledati njegovu rodnu kuću, a nakon doze povijesti najbolje je snagu vratiti finom hranom koju možete pronaći u Oroslavlju, ili u okolici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju