Swiss steak mnogi prevode kao švicarski odrezak, no upitno je potječe li to jelo uistinu iz Švicarske. Neki tvrde da je swiss steak dobio ime prema engleskom pojmu swissing – što znači izravnati površinu udaranjem ili provlačenjem ispod valjka.

Swiss steak komad je mesa – najčešće junetine – koji se dobro istuče batom prije nego što se stavi kuhati ili peći u umaku na bazi rajčice i povrća sve dok ne postane toliko mekan da se topi u ustima.

Za ovaj recept možete upotrijebiti bilo koji dio junetine – čak i tvrđe dijelove jer se meso podvrgava dugoj termičkoj obradi sve dok ne omekša. Vrlo ga lako možete pripremiti i kod kuće prema receptu koji slijedi.

Sastojci:

  • 800 ml nasjeckane rajčice
  • 700 g junećih odrezaka
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 60 g brašna
  • 2 veće mrkve
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • ½ čajne žličice slatke paprike u prahu
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Koristeći bat za meso, istucite juneće odreske na debljinu od oko jednog centimetara.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, mljevenu papriku, češnjak, sol i papar po želji.
  4. Uvaljajte odreske u brašno i kratko ih ispecite na zagrijanom ulju. Pecite ih sa svake strane po nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite ih sa strane.
  5. Na dno vatrostalne posude stavite očišćeni i narezani luk i mrkvu na veće komade.
  6. Na vrh povrća posložite odreske.
  7. Prelijte sve zajedno s nasjeckanim rajčicama – svježim ili iz konzerve, mesnim temeljcem i umakom Worcestershire. Posolite i popaprite po želji.
  8. Poklopite posudu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko dva i pol sata dok meso ne omekša.
  9. Poslužite odreske s pireom od krumpira. Dobar tek!

Kada dodajete luk? 5 savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati Flamanski gulaš Irski gulaš Čili colorado +4 Gulaš od junetine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju