Swiss steak mnogi prevode kao švicarski odrezak, no upitno je potječe li to jelo uistinu iz Švicarske. Neki tvrde da je swiss steak dobio ime prema engleskom pojmu swissing – što znači izravnati površinu udaranjem ili provlačenjem ispod valjka.
Swiss steak komad je mesa – najčešće junetine – koji se dobro istuče batom prije nego što se stavi kuhati ili peći u umaku na bazi rajčice i povrća sve dok ne postane toliko mekan da se topi u ustima.
Za ovaj recept možete upotrijebiti bilo koji dio junetine – čak i tvrđe dijelove jer se meso podvrgava dugoj termičkoj obradi sve dok ne omekša. Vrlo ga lako možete pripremiti i kod kuće prema receptu koji slijedi.
Sastojci:
- 800 ml nasjeckane rajčice
- 700 g junećih odrezaka
- 500 ml mesnog temeljca
- 60 g brašna
- 2 veće mrkve
- 1 veliki luk
- 1 žlica umaka Worcestershire
- ½ čajne žličice slatke paprike u prahu
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Koristeći bat za meso, istucite juneće odreske na debljinu od oko jednog centimetara.
- U zdjeli pomiješajte brašno, mljevenu papriku, češnjak, sol i papar po želji.
- Uvaljajte odreske u brašno i kratko ih ispecite na zagrijanom ulju. Pecite ih sa svake strane po nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite ih sa strane.
- Na dno vatrostalne posude stavite očišćeni i narezani luk i mrkvu na veće komade.
- Na vrh povrća posložite odreske.
- Prelijte sve zajedno s nasjeckanim rajčicama – svježim ili iz konzerve, mesnim temeljcem i umakom Worcestershire. Posolite i popaprite po želji.
- Poklopite posudu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko dva i pol sata dok meso ne omekša.
- Poslužite odreske s pireom od krumpira. Dobar tek!
Kada dodajete luk? 5 savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati +3