Prema legendi, na blagdan Svih svetih oko Velikog Tabora  mogli su se vidjeti kosturi kako stupaju u povorci, pričalo se i o prikazama te sablastima koje su ledile krv u žilama. Većina smatra kako se ipak radilo o pučkim naklapanjima. Najpoznatiji misterij je onaj o zabranjenoj ljubavi lijepe Veronike i oženjenog Fridrika. Nakon što je njegova supruga Elizabeta Frankopan pronađena mrtva, par je pobjegao, ali ubrzo je i pronađen. Fridrikov otac Herman II. Celjski zatvorio je sina u kulu, a Veroniku optužio da je vještica. Prema predaji je ubrzo nakon toga ubijena i zazidana u sjeverni zid utvrde, a njezini jecaji se i dalje mogu čuti…

Valpovačka legenda o bijeloj gospi

Sa svojih 1700 četvornih metara dvorac Prandau-Normann u Valpovu je jedan od najvećih u Hrvatskoj. Slavu duguje i legendi o bijeloj gospi, duhu djevojke koja ga je opsjedala u 19. stoljeću. Natporučnik carske konjaničke pukovnije Kuschmann, koji je gostovao u dvorcu požalio se da mu se ukazuje duh mlade djevojke, koja tvrdi da je ubijena prije sto godina, a da je njezino tijelo bačeno između ledenice i gradske kapele u sklopu dvorskog kompleksa.

Valpovačka sablast je tvrdila da se neće smiriti sve dok njeni posmrtni ostaci ne budu sahranjeni. Barun Prandau je naredio iskapanje na opisanom mjestu i imao je što vidjeti - kostur žene za koji su mnogi vjerovali da pripada hrabroj junakinji Katarini koja je sudjelovala u obrani valpovačke utvrde od Turaka.



Trakošćan, najljepši u Hrvatskoj

Prema legendi dvorac Trakošćan  ime duguje tračkoj utvrdi koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima. Po mnogima, ovo je najljepši dvorac u Hrvatskoj, ako ne i široj okolici. Smješten je između Macelja, Ravne Gore i Strahinjčice, a nastao je kao manja utvrda u 13., no svoj konačni izgled dobio je u 19. stoljeću, kada ga je grof Drašković pretvorio u rezidencijalni dvorac.

Highlander Velebit - 10 Putovanja Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita
U njemu se danas nalazi muzej, a okružuje ga umjetno jezero. Zbirka oružja jedna je od najvećih zbirki muzeja koja broji preko 300 primjeraka oružja nastalog u razdoblju između 15. i 20. stoljeća. Vrijednost ove zbirke je neprocjenjiva, a po svom sadržaju prati vojničku povijest obitelji Drašković.

Vila s Plešivice

Okić je strma hridina kojom završava Plešivica na istočnoj strani. Na vrhu su ostatci srednjovjekovne utvrde, koja je razorena prije točno petsto godina. Djelomično su sačuvane ulazna kula i kapela. Zabilježeno je da se književnica Dragojla Jarnević davne 1843. Godine bosonoga popela na vrh Okića. To se smatra prvim penjačkim usponom u povijesti hrvatskog planinarstva. U počast prvoj penjačici markiran je nov prilaz vrhu i nazvan Dragojlina staza.

Dvorac Hluboka, Češka - 2 Putovanja Zapanjujući češki dvorac u kojem je zabranjen ulaz u 120 prostorija
Prema legendi, još je jedna žena bila junakinja Okića. U jednom od turskih osvajanja, vojska je došla podno grada kako bi zauzeli kulu. Tri godine su se stanovnici grada uspješno branili, ali naposljetku su ostali bez hrane. U razmišljanju o tome što napraviti prekinula ih je vila s Plešivice i predložila im da preostalu hranu daju Turcima. Iznenađena vojska odustala je od napada pomislivši da u Okiću imaju još pregršt zaliha.

Otok s cedrovima starima i 7 tisuća godina na koji turisti dolaze pronaći mir Yakushima - 1 Yakushima - 2 Yakushima - 3 +1 Yakushima - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju