Tko god dođe u Jajce, neće proći gradom bez da posjeti Plivski vodopad. Uvjereni smo da taj grijeh još nitko nije počinio, pogotovo jer je smješten u samom centru grada (ili je grad smješten oko njega, kako god bilo). To je rijedak fenomen u svijetu i zahvaljujući njemu Jajce svake godine privlači sve više turista.

Mjesto na kojem se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas očaravajuće je, no nemojte da vas toliko zavede da zaboravite istražiti i okolicu. Krenete li od Plivskih vodopada na zapad, cestom koja prati tok Plivskog jezera, stići ćete do tzv. Malog Plivskog jezera gdje vas čeka mnoštvo sadržaja.

Nalaze se svega par kilometara dalje od Jajca, a kriju jednu od najljepših i najpoznatijih atrakcija u okolici. Riječ je o tzv. Mlinčićima na Plivi - dvadesetak malih drvenih mlinova na sedrenim barijerama. Premda se danas više ne koriste za proizvodnju brašna, ove male kućice od hrasta dragi su podsjetnik na stoljetnu tradiciju, koji je u smaragdno okruženje sjeo kao trešnja na tortu.

Na samom jezeru nalazi se kupalište u idiličnom zelenilu. Za toplijih dana ovo postaje hit destinacija – u hladu pod krošnjama ljudi se izležavaju i druže na ručnicima ili improviziranim šankovima. Tu je i prostor za igranje odbojke, a svega desetak metara od vas čuje se živahna cika i vrska iz vode.

Pored Plive nalazi se i lijepa staza za pješačenje, a na samoj rijeci drveni most romantičnog imena: Most ljubavi.

Prolazeći cestom od Jajca prema mlinovima, naići ćete na velik broj seoskih domaćinstava, konoba i apartmana u kojima možete produljiti svoj izlet. Vjerujemo da ćete poželjeti 😉

Zeleni otoci na Uni na koje dolazi cijela regija: Inspirativna priča mladih koji su odlučili ostati Zeleni otoci na Uni, BiH - 1 Zeleni otoci na Uni, BiH - 2 Zeleni otoci na Uni, BiH - 11 +11 Zeleni otoci na Uni, BiH - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju