„Ministarstvo turizma prije nekoliko mjeseci omogućilo je kategorizaciju integralnog hotela, čime se omogućuje profesionalnizacija obiteljskih iznajmljivača i povećanje kvalitete obiteljskog (privatnog) smještaja. Do jeseni ove godine očekujemo da ćemo imati još tri otvorena integralna hotela u Hrvatskoj. Uz Srce prirode i ZIG ZAG, zahtjeve za razvrstavanjem u tu skupinu, podnijeli su i pružatelji usluga s Dugog Otoka, Koločepa te Vira. Rezultat od pet integralnih hotela u tako kratkom vremenu, dokaz je da je privatni sektor itekako zainteresiran. Nove vrste integralni i difuzni hotel omogućit će osim stvaranja dodatne ponude i sadržaja i nova zapošljavanja u turizmu“, zaključuje Lorencin.

Udruživanje privatnog smještaja jedno je od ključnih aktivnosti nacionalnog programa, a provodi se s ciljem stvaranja novih i inovativnih turističkih proizvoda na destinaciji, razvoja i unaprjeđenja kvalitete smještajne ponude, zajedničkog nastupa na tržištu i tržišnje prepoznatljivosti, profesionalnizacije privatnog smještaja, povećanju popunjenosti u pred i posezoni te poticanja mikroekonomije.

Obiteljski ili privatni smještaj čini polovicu ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, a sukladno Strategiji razvoja turizma do 2020. godine nužno je omogućiti povezivanje, povećanje kvalitete i profesionalizaciju te standardizaciju obiteljskog smještaja.

Podsjećamo, integralni hotel može se sastojati od tri i više građevina u jednom naselju, koji su prethodno kategorizirani ili razvrstani, a moraju imati zajednički prijemni hol s recepcijom, zajedničku prostoriju za boravak te druge ugostiteljsko turističke sadržaje. Smještajne jedinice mogu biti sobe, apartmani, studio apartmani te kuće za odmor, javlja Poslovni.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju