„Ministarstvo turizma prije nekoliko mjeseci omogućilo je kategorizaciju integralnog hotela, čime se omogućuje profesionalnizacija obiteljskih iznajmljivača i povećanje kvalitete obiteljskog (privatnog) smještaja. Do jeseni ove godine očekujemo da ćemo imati još tri otvorena integralna hotela u Hrvatskoj. Uz Srce prirode i ZIG ZAG, zahtjeve za razvrstavanjem u tu skupinu, podnijeli su i pružatelji usluga s Dugog Otoka, Koločepa te Vira. Rezultat od pet integralnih hotela u tako kratkom vremenu, dokaz je da je privatni sektor itekako zainteresiran. Nove vrste integralni i difuzni hotel omogućit će osim stvaranja dodatne ponude i sadržaja i nova zapošljavanja u turizmu“, zaključuje Lorencin.

Udruživanje privatnog smještaja jedno je od ključnih aktivnosti nacionalnog programa, a provodi se s ciljem stvaranja novih i inovativnih turističkih proizvoda na destinaciji, razvoja i unaprjeđenja kvalitete smještajne ponude, zajedničkog nastupa na tržištu i tržišnje prepoznatljivosti, profesionalnizacije privatnog smještaja, povećanju popunjenosti u pred i posezoni te poticanja mikroekonomije.

Obiteljski ili privatni smještaj čini polovicu ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, a sukladno Strategiji razvoja turizma do 2020. godine nužno je omogućiti povezivanje, povećanje kvalitete i profesionalizaciju te standardizaciju obiteljskog smještaja.

Podsjećamo, integralni hotel može se sastojati od tri i više građevina u jednom naselju, koji su prethodno kategorizirani ili razvrstani, a moraju imati zajednički prijemni hol s recepcijom, zajedničku prostoriju za boravak te druge ugostiteljsko turističke sadržaje. Smještajne jedinice mogu biti sobe, apartmani, studio apartmani te kuće za odmor, javlja Poslovni.hr.