Kako donosi Euronews, Finska bi mogla postati prva zemlja u EU koja će isprobati mobilnu aplikaciju s digitalnim kopijama putnih isprava.

Zemlja je izrazila spremnost za testiranjem mobilne aplikacije koja bi pohranjivala digitalne kopije putnih dokumenata umjesto tradicionalnih papirnatih putovnica. S ovom novom tehnologijom putnici bi mogli slati informacije graničnim vlastima prije nego što odu u inozemstvo.

Putovnica - 3 Putovnica - 3 (Foto: Getty Images)

Prema izvješću finskih novina Helsingin Sanomat, Europska komisija kontaktirala je Finsku krajem prošle godine s pitanjem je li zemlja voljna sudjelovati u pilot projektu.

“Trenutno pripremamo zahtjev za financiranje za Povjerenstvo. Zahtjev se podnosi do kraja kolovoza. Nakon toga će se odlučiti hoće li se projekt realizirati ili ne”, rekao je novinama Mikko Vaisanen, inspektor finske granične straže.

Iako je još uvijek neizvjesno hoće li ovaj projekt dobiti zeleno svjetlo, digitalna dokumentacija bi se prvo mogla testirati na zračnim prelascima iz Finske u Hrvatsku.
Neki putnici će biti zamoljeni da dobrovoljno preuzmu aplikaciju na svoje telefone. Tada će moći poslati svoju dokumentaciju graničnim vlastima prije putovanja.

"Informacije se provjeravaju unaprijed i brišu nakon putovanja", izjavio je Vaisanen. Prvi dobrovoljci vjerojatno će biti putnici koji će putovati između Finske i Hrvatske najranije u proljeće 2023. godine.

Putovnica - 5 Putovnica - 5 (Foto: Getty Images)

Za sada, putnici i dalje moraju nositi svoje fizičke papirnate putovnice (ili osobne karte) i proći provjere od strane granične policije. Ali dugoročno gledano, cilj je da ljudi ne moraju nositi nikakvu dokumentaciju osim svojih mobitela. Putnike je jednostavno moguće identificirati pomoću fotografije njihova lica kada se ukrcavaju u zrakoplov ili prolaze sigurnosnu provjeru.

Nadamo se da će ove digitalne putne isprave učiniti prelazak granice lakšim i bržim. Skraćivanje vremena svake pojedinačne kontrole, moglo bi značajno skratiti vrijeme čekanja za putnike.

Tramvaj zvan Pub: Kafić koji putuje i omogućuje turistima veseli panoramski obilazak grada Helsinki, Finska +0 Finska

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju