Da je Lijepa Naša puna iznenađenja i predivnih kutaka koje vrijedi otkriti, dokazuje i Pećinski park Grabovača, bajkoviti komadić zelenog raja koji itekako vrijedi posjetiti. Na relativno maloj površini nalaze se brojne zanimljivosti. Speleološke divote, endemi hrvatske flore, brojne životinjske vrste i izvori pitke vode samo su neki od dijelova te prekrasne slagalice, a pozornost plijeni i novost u parku - Hobitska kućica, smještena u ponikvi s Biljnim vrtom, koja bi se uskoro trebala otvoriti za posjetitelje.

„U sklopu Biljnog vrta, osim Hobitske kućice, nalazi se i senzorički park sa spravama za djecu s posebnim potrebama i Vilinska zemlja – čarobno kraljevstvo u kojem žive male vile nevidljive ljudima. Na području parka može se razgledati i špilja Samograd, prošetati poučnim stazama (ukupno se na području parka nalazi 6 km poučnih staza različite tematike, duljine i intenziteta), vidikovac „Ploče“ s kojeg puca pogled na rijeku Liku, Velebit i Ličko polje, Panov labirint s Učionicom na otvorenom, Eko dječje igralište, mjesta za roštilj i piknik“, priča nam Jelena Milković, ravnateljica pećinskog parka Grabovača te dodaje kako je namjena Hobitske kućice da upotpuni Biljni vrt te da razveseli male i nešto veće fanove Hobita.

Pećinski park Grabovača - 6 Putovanja Jedinstven u Europi: Nevjerojatni park koji se smjestio u srcu Like

U kućici se kriju i predmeti koji su potrebni za hobitsku svakodnevnicu, poput karte Međuzemlja, peći, čajnika i domaćih čajeva od bilja koje raste u tom kraju i radnog stola. Ondje su i slike likova iz trilogije koje dodatno uljepšavaju prostor. U mirisnom vrtu raste bilje kojem je Lika dom, a često se može vidjeti oko ličkih kuća te po šumama i livadama

„Kućicu su gradili djelatnici Ustanove gotovo dvije godine, a pomagali su nam volonteri iz raznih dijelova Europe koji tijekom ljetnih mjeseci borave na području Pećinskog parka u sklopu volonterskih projekata Europskih snaga solidarnosti (Agencija za mobilnost i programe EU) i skauti iz Francuske. Kućica je napravljena pod zemljom od betona, a iznutra je obložena drvetom i zemljanom žbukom, veličine pet kvadratnih metara“, kaže ravnateljica te otkriva nešto više i o izgradnji te uređenju interijera.

„Izgradnja kućice bila je najmanji problem. Uređenje interijera predstavljalo je pravi izazov jer je većina predmeta prikupljena od lokalnog stanovništva (zvonce, bačve, police, ogledala…), kojemu se ideja izuzetno svidjela“, dodaje ravnateljica.

U očekivanju otvorenja za posjetitelje istražite druge zanimljivosti Grabovače o kojima nešto više možete doznati ovdje, a veselimo se i najavljenom proširivanju ponude hobitske zone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju