Lika, županija koja se smjestila u samom srcu Hrvatske, zaštićena mitskom i doista velebnom planinom Velebit, krije netaknute prirodne ljepote koje će vas očarati. Doista, ovo je kraj koji oduzima dah i može se pohvaliti jednim od najljepših nacionalnih parkova u Europi, naravno riječ je o Plitvičkim jezerima. U Lici se smjestio i Nacionalni park Sjeverni Velebit, rijeka Gacka s pritocima, mnogobrojni špiljski objekti te Utočište za medvjede u Kuterevu...

A u srcu bajkovite Like za posjete i razgledavanje otvoren je i Pećinski park Grabovača, koji je jedinstven i jedini pećinski park u cijeloj Europi. Volite li magičnu prirodu te istraživanje, isplanirajte izlet do Perušića, a što točno sve krije Pećinski park Grabovača, pročitajte u nastavku.

Pećinski park Grabovača smjestio se nedaleko od središta Perušića u Lici. Grabovača je uzvišenje, odnosno brdo, dio srednjeg Velebita, koje se nalazi na 770 metara nadmorske visine, u neposrednoj je blizini kraškoga sliva rijeke Like i prostire se na 600 hektara. Na toj relativno maloj površini nalazi se čak osam špilja i jedna jama. Od tih osam špilja čak su tri zaštićene, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt smješten u pećinskom parku Grabovača.

Ulaz u ovu magičnu špilju podsjeća na katedralu, a cijelom dužinom špilje protežu se stepenice koje su ručno uklesane u sigovinu. U samoj unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi starog keramičkog posuđa te kosti iz razdoblja kasnog brončanog i željeznog doba. Tako ova lokacija nije privlačna samo za one koji vole prirodu već će očarati i ljubitelje povijesti. O špilji se pisalo već 1889. te je tako postala prva hrvatska špilja spomenuta u novinskom članku, a špilja je zaista zaslužila sve hvalospjeve zbog svoje lokacije. Naime, rubnim dijelovima parka protječe jedna od najljepših krških rijeka - rijeka Lika, koja je najveća hrvatska ponornica s dužinom od čak 78 kilometara.

Zanimljivo je znati da osim speleoloških objekata ovaj park obiluje raznolikom florom. Ovdje raste čak 118 biljnih vrsta, od kojih su tri vrste orhideja zaštićene na nacionalnoj razini, a čak šest ih se smatra endemima hrvatske flore. U okrilju netaknute prirode stanište su pronašle i brojne životinjske vrste te je na ovom području zaštićeno čak 39 vrsta, a svakako treba napomenuti da tu obitavaju i dvije velike hrvatske zvijeri – vuk i mrki medvjed.
Ovaj je kraj bogat i izvorima pitke vode, na području Grabovače naći ćete čak četiri izvora iz kojih možete piti čistu izvorsku vodu.

Kao što smo već spomenuli, ljubitelji povijesti i kulture doći će na svoje. Naime, suživot ljudi i prirode na ovom području ima tisućljetnu tradiciju. Stari grad Perušič prema procjenama izgrađen je u 11. st., a gotička crkva Sv. Križa u 13. stoljeću.

U okolici samog parka posjetitelji mogu uživati u raznim rekreativnim aktivnostima, od planinarenja, šetnje, plivanja, bicikliranja, pa sve do vožnje čamcima. Na području same općine Perušić označeno je čak 240 kilometara biciklističkih staza, i to onih asfaltiranih ili pak zahtjevnijih staza za one željene adrenalinske avanture.

Ovo je mjesto koje će vas u trenutku vratiti u prošlost, čak tisuću godina unatrag u vremena netaknute prirode i skladnog suživota čovjeka i okoline.

U samom parku razvijeni su raznovrsni i mnogobrojni sadržaji koji će obradovati posjetitelje svih uzrasta. Naići ćete tu na poučne staze, edukativne programe, predivne pješačke staze, sportske terene… U svakom slučaju, odlučite li se za posjet, sadržaja neće nedostajati, a za više informacija posjetite službene stranice parka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju