S druge strane Amsterdama, Haga i Roterdama, na sjevernim obalama Nizozemske gdje se valjaju tuljani, pronašli smo savršen grad za mlade i sve koji se tako osjećaju.

Udaljen pol sata vožnje od sjevernog Vadenskog mora i okružen zelenilom predivne prirode, leži najveći i glavni grad nizozemske pokrajine Groningen – istoimeni Groningen.

Metropola sjevera

Već 300 godina ovaj grad je sveučilišni centar kojem gravitiraju studenti cijele regije, ali i šire. Stotinu različitih nacionalnosti prisutno je ovdje na studiju, a prosjek godina stanovništva je oko 36. To ujedno znači da je ovdje zabava zagarantirana – sadržaji su podređeni mladoj populaciji.

Grad ima nekoliko vlastitih pivovara (Baxbier, Martinus, Hooghoudt…), a kafići i klubovi su krcati. Većina njih radi do kasnih jutarnjih sati kada se drugi ponovno otvaraju. Dakle, u svako doba dana možete naići na širom otvorena vrata za čašu kave ili kriglu dobrog piva.

Ne čudi što je od 2005. do 2007. godine grad nosio titulu „najboljeg gradskog centra“ Nizozemske.

Osim toga, domaćin je jednog od najvećih glazbenih festivala Europe: Eurosonic Noorderslag koji privuče do 50 000 posjetitelja.

Grad vrvi uličnom umjetnošću, galerijama i muzejima - ovdje je čak i javni wc malo umjetničko dijelo. Najpoznatiji muzej je Groninger, uspostavljen 1994. godine. Posvećen je modernoj umjetnosti, a tako i izgleda, što ga čini popularnom turističkom atrakcijom barem za fotografiranje. No, spomenimo i one muzeje koji ipak više potiču maštu posjetioca: muzej legića i muzej stripova.

A za one koji bi htjeli pitati ali se srame, da, postoji lokalna crvena ulica i zove se Nieuwstad.

Er gaat niets boven Groningen (Ne postoji ništa iznad Groningena)

Možda se moglo očekivati, ali ne škodi spomenuti, da se većina gradskog prometa odvija biciklima. Štoviše, posljednje četiri godine u gradu se održava Međunarodni biciklistički filmski festival na kojem se prikazuju filmovi vezani uz biciklizam. Zbog toga ga nazivaju „svjetskim biciklističkim gradom“.

Cijeli centar grada preuređen je tako da bude „prioritetno pješačka zona“, kako bi se promovirala fizička aktivnost, bila to šetnja ili bicikliranje. Smatra se jednim od najmanje zagađenih velikih gradova Europe. 

Lako ćete ga prepoznati na slikama po njegovom simbolu: srednjovjekovnom tornju Martini koji je sa svojih 97 metara svojedobno bio najviši u Europi. Čak je postojao zakon koji je branio gradnju zgrada viših od tornja. Danas ga više nema, pa grad opušteno raste u visinu a vi možete uživati u pogledu na taj proces s vrha tornja. Ako vam se ne zavrti od spiralnih crnih stuba koje vode do gore.

Prije godinu dana glavni gradski kolodvor izabran je za najljepšu željezničku stanicu Nizozemske. Izgrađena u 19. stoljeću od crvene cigle i oslikanog stakla, dom je i jednom od najljepših Starbucksa na svijetu.

Grad okružuju lijepa jezera, a regija oko njega pruža mogućnosti za odlične jednodnevne izlete, od nevjerojatnih dvoraca u savršeno simetrično uređenim dvorištima, do sjevernih obala na kojima se valjaju tuljani.

Za kraj, pobjednička informacija za sve putnike: u Groningenu je sasvim normalno jesti desert kao večeru. Njihova lokalna slastica zove se poffertjes i moguće ga je kupiti na štandovima. Riječ je o malim spužvastim palačinkama s maslacem, koje se jedu posute šećerom u prahu ili s jagodama i šlagom. Zbog svoje zasitnosti, zovu ih „putničkom hranom“.

Što se mora, nije teško!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju