Furore je mjestašce na jugu Italije, u pokrajini Kampanija. Zovu ga „gradom koji to nije“ jer nema glavnog trga, nema puno stanovnika, a turističke atrakcije koje možete izbrojati na prste jedne ruke. Pa što onda turisti ovdje rade?

Proslavio ga je njegov fjord, poznat kao Fiordo di Furore. Naime, Furore ima svoju malu plažu zaštićenu visokim stijenama koje povezuje most. Da ga gledate s pučine izdaleka, možda ne biste ni primijetili tu pukotinu među stijenama na moru iza kojih se skriva ovo selo sa svojim stanovnicima.

U prošlosti je ovo zaista moglo spasiti živote, naročito u vremenima kada su banditi i gusari vladali morem. Mjesto je nekada nosilo latinsko ime Terra Furoris, ili zemlja srdžbe. Ovdje ne žive ljuti ljudi, već se srdžba odnosila na morske valove koji su silovito udarali o stijene.

Danas nema potrebe za skrivanjem – ili možda ima, od prevelike najezde turista? Kako god bilo, ovo savršeno ušuškano mjesto u stijenama je dovoljan razlog za doći. Odmah iznad plaže, stepenice isklesane u stijenama vode do kućica i apartmana, pa ako ugrabite dobru priliku imat ćete ljetovanje iz snova.

Prvi red do mora na plaži ima mjesta za svega desetak ležaljki i to ako se „stisnete“, što nećete morati. Uz stijene se nalaze i mali čamci koje možete iznajmiti za vožnju po obali.

Kuće u stijenama i dalje prema gradu su stare po 300-400 godina, a u njima je uživala i slavna talijanska glumica Anna Magnani s redateljem Robertom Rossellinijem. Pronašlo se mjesta za muzej posvećen njima, ali i restorančiće u kojo,a također možete uživati u intimnoj i romantičnoj atmosferi s pogledom na Mediteransko more.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju