U sklopu projekta Amazon of Europe Bike Trail, koji povezuje 15 projektnih i 11 pridruženih partnera, razvio se model održive mobilnosti i jedinstveni turistički proizvod na području budućeg UNESCO petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Amazon of Europe Bike Trail povezuje Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju s 1250 kilometara biciklističkih staza s obje strane rijeka, kroz 27 etapa.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 5 genijalnih biciklističkih staza u Hrvatskoj za idealan izlet

„Iako smo planirali testnu fazu biciklističke staze ove godine, nažalost, kao i brojni drugi, morali smo većinu aktivnosti odgoditi. No unatoč tome nastavili smo razvoj proizvoda, zahvaljujući suradnji s turističkim zajednicama, pružateljima usluga, općinama, županijama i zaštićenim područjima, a sve s ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica. Nadamo se da će se situacija ubrzo popraviti te da će svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu na proljeće moći uživati u bicikliranju duž Biciklističke staze Europska Amazona“, istaknula je voditeljica projekta Amazon of Europe Bike Trail Urška Dolinar.

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program Bicikliraj za prirodu. Glavni je cilj programa direktno ulaganje dijela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode diljem regije.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Izabirete bicikl? Proučite prije ove savjete

„Područje budućeg UNESCO petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav poznato je po biološkoj raznolikosti. Poplavne šume, mrtvice, pješčani i šljunčani sprudovi, dom su brojnih rijetkih i ugroženih vrsta, koje moramo očuvati za sve buduće generacije. Svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu koji odaberu Amazon of Europe Bike Trail za idući odmor direktno će doprinijeti zaštiti prirode kroz naš program Bicikliraj za prirodu i pomoći nam da očuvamo ovu jedinstvenu regiju“, rekao je voditelj projekta Darko Bizjak iz WWF Adrije.

Više o Amazon of Europe Bike Trail možete otkriti na službenoj internetskoj stranici.

Biciklistička staza prostire se na 1250 kilometara Biciklistička staza prostire se na 1250 kilometara (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju