Izabrati nekoliko najatraktivnijih odredišta za cjelodnevna biciklistička putovanja u Hrvatskoj je izazov jer je izbor prevelik. Na koju god stranu zemlje se osvrnuli pronaći ćete neku rutu koja se ne smije propustiti, a evo nekoliko naših preporuka!

1. Biciklističke staze bivšim uskotračnim željeznicama – Istra i Konavle

Posebna su biciklistička poslastica staze koje su nastale po rutama starih uskotračnih željeznica. U Istri je uređena Parenzana koja vodi od Poreča do graničnog prijelaza Plovanija. Riječ je o 80 kilometara, gotovo u potpunosti, makadamskog puta s bivšim željezničkim tunelima kao atrakcijama i prolaskom kroz srednjovjekovne gradiće Motovun i Grožnjan. Na području Konavala se nalazi dio rute uskotračne željeznice Ćiro. Nažalost, ruta još nije spojena s dijelom koji je uređen u Bosni i Hercegovini, od Mostara pa sve do Trebinja, ali se na dionicu u Hrvatskoj može spustiti običnom cestom, koja je uska i u ljetno vrijeme vrlo prometna. Za one manje ambiciozne ostaje opcija jednodnevnog bicikliranja kroz Konavle.

2. Upoznajte ljepote rijeke Drave

Rijeka Drava je dio UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji trenutno obuhvaća područje Hrvatske i Mađarske, no očekuje se da će sljedeće godine biti prihvaćena nominacija i Slovenije, Srbije i Austrije. Tako će ovo područje postati prvi petodržavni rezervat u svijetu. To je područje atraktivno na međunarodnoj razini pa ne čudi da ga premrežuje više međunarodnih biciklističkih ruta – Ruta Željezne zavjese, Drava Route i trenutno u izradi, Amazon of Europe Bike Trail. Iako Dravu možete slijediti od slovenske granice do njenog ušća u Dunav, za jednodnevno bicikliranje možete iskoristiti bilo koju dionicu puta. Preporučamo da ne propustite ušće Mure u Dravu i Posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut u blizini Legrada. Ako krenete od Varaždina i slijedite oznake Drava Route, nakon nešto više od 50 kilometara doći ćete do Legrada.

3. Biciklom po Lastovu

Tko voli prirodu, voljet će i otok Lastovo. Cijeli je otok park prirode, a premrežen je dobrom mrežom biciklističkih i pješačkih putova. Iako otok površinom nije velik, nudi predivne krajolike. Za one koji voze cestovne ili trekking bicikle desetak kilometara od Ubli do Lastova bit će nezaboravna vožnja, dok je većina ostalih staza po otoku primjerenija za MTB gume.

4. Po najnovijem parku prirode - Dinara

Područje novog Parka prirode Dinara ne obuhvaća samo tu planinu, već i spektakularni izvor i gornji tok rijeke Cetine, izvore Krke i slap Krčić kod Knina. Na jezeru Peruča postoji kamp koji je dobra početna pozicija za biciklističke izlete po dobro označenim rutama „Cetina“ i „Peruča“. Od kupanja na izvoru Cetine na hladnih osam stupnjeva, do kulturne baštine kao što su srednjovjekovne crkve, s pogledom na moćnu Dinaru, ovo područje posjetite dok ga još nisu otkrili turisti.

5. Zagreb: Biciklističke staze uz jezera Rakitje i Orešje

Za biciklističke užitke ne mora se maknuti daleko od Zagreba. Ako krenete iz Zaprešića, vrlo brzo ćete se osjećati kao da ste primjerice u Finskoj, zemlji tisuću jezera. Prvo ćete naići na jezero Zajarki, a zatim ne propustite prelazak Save skelom Medsave. Poslije skele dolazi Ornitološki rezervat Sava-Strmec gdje se možete izgubiti među cijelom nizom manjih jezeraca, koja predstavljaju raj za ribiče. Od rezervata zaokružite označenom stazom oko Orešja, još jednog jezera s mnoštvom lopoča i ptica. Staza dalje vodi do jezera Rakitje na kojem se nalazi kamp u sklopu kojega je i kafić gdje možete predahnuti. Zaokružite oko Rakitja i prijeđite Podsusedski most. Odavde se možete uputiti na obronke Medvednice ili se vratiti natrag u gradsku vrevu.

Tehnologija u službi biciklista

Huawei Watch GT 2 Pro je idealan suputnik za velike, ali i male biciklističke avanture i treninge. Pruža sveobuhvatne podatke kao što su broj otkucaja srca, prosječna brzina, maksimalni nagib, staza i udaljenost. Osim toga, također možete primati glasovna upozorenja ako bilo koji podatak premaši uobičajenu razinu.
Značajka Route Back bilježi vašu rutu putovanja i koristi GPS za preciznije označavanje položaja. Kad je GPS signal preslab, šalje upozorenja. U tim okolnostima i dalje možete koristiti snimljenu rutu putovanja za provjeru u stvarnom vremenu i pronaći put natrag. Do 2 tjedna trajanja baterije pruža dodatnu dozu sigurnosti i kontinuirano napajanje za vaše aktivnosti.
Za bicikliste je neophodno provjeriti i vremensku prognozu, a i ona će vam uz Huawei Watch GT 2 Pro biti ne na dohvat ruke, već na samoj ruci. Promjena tlaka zraka uvijek dolazi s jakim vremenskim neprilikama. U sat ugrađeni barometar otkriva promjenu tlaka zraka u stvarnom vremenu kako bi vam pružio podsjetnike i kako biste uvijek mogli biti spremni za svoja putovanja i avanture na otvorenom. A kako biste ovjekovječili vaše avanture u prirodi, i tu vam sat može pomoći jer služi i kao daljinski upravljač za kameru pametnog telefona!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju