Pečuh je jedan od poznatijih mađarskih gradova, a nalazi se na jugu Mađarske, na obronku doline Mačeka, nedaleko granice s Hrvatskom. To je jedan od multikulturnih gradova Mađarske, koji je definitivno grad, podcijenjen na turističkoj karti Europe.

Pečuh je peti po veličini grad u Mađarskoj, a ujedno i jedan od najstarijih gradova, čija povijest seže u davno drugo stoljeće, kada su Rimljani osnovali grad Sopianae. Pod imenom Pečuh se prvi put javlja 1235. Godine, a ime mu potječe iz slavonskog jezika i znači „peć“.

Zanimljivo je da je 2010. godine Pečuh, zajedno s Essenom Essenom i Istanbulom proglašen europskim glavni grad kulture. Europski glavni grad kulture je naslov koji se godišnje dodjeljuje barem jednome europskom gradu kojeg Europska unija odredi na razdoblje od jedne godine, tijekom koje mu se ukazuje prilika u najboljem svjetlu prikazati svoj kulturni život te svoju kulturno-povijesnu baštinu.

Grad ima brojne znamenitosti, a najpoznatija od svih je zasigurno Ranokršćanska nekropola Sopianae koja potječe iz 4. stoljeća, a ima podzemne grobne komore. Posebna je po zidovima oslikanim rijetkim kršćanskim temama, i nadzemnoj memorijalnoj kapeli. Upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 2000. godine kao spomenik iznimne važnosti koji svjedoči o snazi kršćanske zajednice u provinciji Rimskog Carstva.

Najbolji pokazatelj povijesti grada je središnji gradski trg Istvána Széchenyija na kojem se nalazi Džamija paše Gazi Kazima koja, iako je u 17. stoljeću posvećena za crkvu, na vrhu kupole još ima islamski simbol - polumjesec i zvijezdu. Na trgu se nalaze srednjovjekovna katedrala, te historicističke Hotel Nádor (1846.), gradska vijećnica i zgrada općine.

Uz navedene, Pečuh skriva i brojne druge atrakcije kao što su Katedrala sv. Bertalana iz 12. stoljeća, toranj Barbakan iz 15. st., Sinagoga iz 1869. godine, Poštanski muzej, Muzej renesanse, Muzej Janusa Pannoniusa i sl. Vidljivi su i ostaci turske arhitekture, a najpoznatiji primjerci su Džamija Jakovali Hasana, ostaci Memi Pašinih kupki i Mauzolej čuda Idris Babe.

Zanimljivo je kako je Pečuh grad u kojem živi i znatan broj Hrvata. Hrvatska manjina ima tu gimnaziju, radio program na Hrvatskom jeziku, Hrvatsko kazalište, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Kulturno Društvo August Šenoa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju