Grad je najpoznatiji po izvrsno sačuvanim ruševinama hramova (jedni od najvećih ikada sagrađenih), tada rimskog grada Heliopolisa, jednog od tadašnjih najbitnijih svetišta velikog Carstva. Upravo to je jedan od razloga zašto je Baalbek upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji još 1984. godine.

Danas se Baalbeška akropola sastoji od ostataka više hramova izvanredne umjetničke i arhitektonske vrijednosti koji svjedoče o stilskoj metamorfozi spoja tračkih i grčko-rimskih vjerovanja, ali i spoju rimske arhitekture s već postojećim objektima. Uglavnom, za stati i diviti se..

Rimske građevine su izgrađene preko ranijih ruševina, na uzdignutoj platformi od 24 monolitna kamena, od kojih najteži teži više od 800 tona. Kako su ih uspjeli tako precizno obraditi, a kako prenijeti, ostala je nepoznanica do današnjih dana. Stručnjaci, pomoć vanzemaljaca, ili nešto treće - uglavnom, samo još jedan razlog da posjetite Baalbek!

Iako se danas nalazi na mjestu koje baš i nije sigurno za posjet turista, oni svejedno masovno odlaze tamo. Sigurnost je narušena 2010. godine kada su započeli nemiri u susjednoj Siriji, no samo je pitanje vremena kada će Baalbek otvoriti svoja vrata i za turiste u punom svom obimu, jer je stvarno šteta ne posjetiti taj divan spoj povijesti i arhitekture.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju