Može vam se vrlo lako dogoditi, da hodajući ulicama Dublina pomislite kako vas slijede kradljivci, i da počnete od takvih ljudi bježati. No, ne brinite previše. Vjerovali ili ne, Irci su toliko dobroćudni i spontani da će vam prići čim primijete da ste stranci (što nije teško zaključiti ukoliko nemate plavu ili narančastu kosu), samo kako bi saznali odakle ste, čuli malo o vašoj zemlji, te se ponudili pokazati vam put gdje ste krenuli.

Takve stvari se događaju neprestano, na cesti, u pubu, dok sjedite, hodate, uvijek ćete biti poželjni sugovornik za znatiželjne stanovnike toga gada. Jednom kada se prepustite i prestane stiskati torbicu s novčanikom, uživat ćete u opuštenosti i razdraganosti tog veselog naroda.

Usmeno prenošenje kaže da su naziv otoku nadjenuli Vikinzi, koji su 841. godine na tom mjestu osnovali stalno naselje. Ime mu na staronordijskom predstavlja crni bazen – Dubh Linn. Grad je razdvojila rijeka na sjeverni i južni dio, koje povezuju mnoštvo životopisnih mostova.

Najpoznatiji je most The Hapenny Bridge, koji je ujedno i najstariji most za pješake u Dublinu te jedan od najstarijih mostova od kada je izumljena pojava lijevanog željeza uopće.

The Hapenny Bridge potječe iz davne 1816.g., a ime Hapenny dobio je zbog mostarine u iznosu od pola penija koja se naplaćivala svim korisnicima mosta sve do 1919. godine. Sama arhitektura ovog grada je fascinantna, jer su fasade kuća vrlo živih boja. Na taj način su htjeli postići smanjenje monotonije, pošto su sve kuće sličnih dimenzija, spojene u nizu i dvoetažne.

Za sve ljubitelje kulture, grad vrvi kulturno povijesnim spomenicima s kojima se posebno ponosi. Jedan od najvažnijih i najpoznatijih spomenika je Trinity College. To sveučilište osnovala je 1592. godine kraljica Elizabeta I. i ono je u početku bilo namijenjeno samo za protestante. Nakon 1970. godine, dopuštenje za studiranje dano je i katoličkim studentima.

Poznato je da su ga pohađali velikani svjetske književnosti poput Oscara Wildea i Samuela Becketta. Po slijedu kulturne važnosti tu je i katedrala Sv. Patricka
, koja je prema legendi sagrađena na lokaciji gdje je taj svetac krstio preobraćenike. Uz djetelinu sa četiri lista, ta katedrala je najvažniji simbol Irske. Dan Sv. Patricka je nacionalni praznik u Irskoj, pošto se taj svetac smatra zaštitnikom otoka.

Zanimljivosti koje još nudi ovaj grad su Dublin Castle, zatvor Kilmainham, Guinness pivovara, destilerija poznatog Jamesson viskija, te mnoštvo pubova. Opće je poznato da je Dublin svjetska prijestolnica piva. Pubovi odišu duhom prošlih vremena i nezaobilazna su mjesta ako želite upoznati istinski Dublin i njegove stanovnike.

Najstariji pub u gradu, i u cijeloj Irskoj je Brazen Head iz 1198. godine, a najpoznatija dublinska četvrt prepuna pubova je Temple Bar. Dublin krasi i najveći europski park Phoenix
, a za sve šopingoholičare dubljeg džepa tu je Ulica Grafton, jedna od najskupljih shopping-zona na svijetu.

Ukoliko se odvažite i krenete na avanturu 'safarija' Irskom, doživjet ćete prizore koji će vas najbliže odvesti u bajkovite predjele iz vaših najdražih priča za laku noć. Divlja i stjenovita obala, čarobni vrtovi i spektakularni pejzaži, a pored prirodnih ljepota, tamo se nalaze i dvorci, zamkovi, tvrđave...Sve to pridonijet će sjećaju da kročite nekim drugim vremenima i nestvarnim svjetovima. Kada jednom posjetite Irsku, znate da ćete se opet vratiti.

Još puno toga zabavnog i informativnog na blogu Eta Sunde!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju