Povijest pamti jednu od najvažnijih bitki ikad, bitku kod Leipziga, koja se odigrala prije nešto više od dva stoljeća. A hrvatski navijači vjerojatno će dobro zapamtiti i bitku u Leipzigu. 24. lipnja s početkom u 21 sat, pred nešto više od 42 tisuće gledatelja u Red Bull Areni, zadnju utakmicu u skupini B odigrat će i naša reprezentacija.

Protivnik – aktualni europski prvak Italija, a valja vjerovati kako ova utakmica neće biti odlučujuća, te da će Hrvatska na megdan Italiji doći s punim plijenom iz prve dvije utakmice. Uostalom, Talijani su nam uvijek dobro „ležali“ kroz povijest, pa ni ovaj put ne treba praviti iznimku. No, dosta o samoj utakmici, o njoj ćete ionako saznati sve na gol.hr. Idemo pričati o samom gradu, te zašto bi čovjek za vrijeme Eura ili bilo kad u budućnosti, trebao posjetiti baš Leipzig.

Kako doći u Leipzig?

E pa za razliku od zadnjeg Eura koji je zbog pandemije održan 2021. godine, te kojeg je ugostilo 11 gradova u isto toliko država, ove godine sve se igra u jednoj zemlji, pa je lakša i logistika. Na zadnjem euru utakmice u grupi igrali smo u Londonu i Glasgowu, ali smo se za osminu finala trebali „prebaciti“ u Kopenhagen. E pa, ove godine sve tri utakmice reprezentacija igra na sjeveru ili istoku Njemačke, što je odlična vijest zbog organizacije samog puta. I ovdje je put dobro poznat, pošto slijedi smjer Berlina i Hamburga. Dakle, ide se preko Graza, da trebate dvije vinjete nije potrebno napominjati, te ste za desetak sati od granice u Leipzigu. Ipak, ako imate viška vremena i želite napraviti odličan višednevni izlet, opcija je i putovanje preko Beča, Praga i Dresdena. Ovo zvuči prilično dobro za ljubitelje povijesti, ali i svaku osobu koja voli putovati. Tko normalan u jednom „šutu“ ne bi htio obići ova tri grada? Ali pustimo sad to i vratimo se junaku ove priče – Leipzigu.

Leipzig - 5 Leipzig - 5 (Foto: Getty Images)

I, što ima ovdje

Osmi grad po veličini u Njemačkoj broji nešto više od 600 tisuća stanovnika, a najvažniji povijesni događaj vraća nas u 1813. godinu. Tko je slušao povijest u srednjoj i nije sjedio na ušima, sigurno je čuo za „Bitku kod Leipziga“. Na jednoj strani našla se Napoleonova Francuska, a njoj se suprotstavila koalicija koju su činili Pruska, Rusija, Austrija i Švedska. Do početka Prvog svjetskog rata bila je ovo najveća bitka u Europi, a dovela je do Napoleonovog poraza i prvog egzila. Eto, "zlobnici" bi rekli – koalicija nekad može i pobijediti. Inače, danas je i jedna od glavnih znamenitosti spomenik ovom događaju, podignut 1913. godine u „čast“ stote obljetnice bitke. I još je tamo, unatoč svim režimima koji su kasnije vladali gradom.

Saznajte što raditi u Berlinu dok ne gledate nogomet: "Ako ne nađeš nešto za sebe, problem je u tebi" Spomenik žrtvama holokausta Berlin - 5 Berlin - 4 +5 Berlin

Sam grad gadno je stradao u Drugom svjetskom ratu, ali i prije samog početka. Leipzig je tridesetih godina bio jako židovsko središte, ali jačanjem nacizma, Židovi su „nestali“ iz grada. Uz to, zadnjih godina rata, grad je pretrpio strašne zračne napade, a nakon svega toga, zbog nove podjele države, dopao je pod rusku čizmu i postao jedno od važnijih središta Istočne Njemačke. Teško je bilo i u prvim godinama ujedinjenja Njemačke, kada je zbog sloma industrije grad doživio depopulaciju, ali početkom novog milenija, grad je malo po malo od ružnog pačeta postao pravi labud.

Danas ovdje radi more muzeja, a pogotovo će na svoje doći oni koji smatraju kako je glazba „zvonka radost“. Tu je kuća Felixa Mendelssohna, velikog skladatelja koji je svoje najljepše i najbolje dane dao Leipzigu. A bome, i još jedan značajniji skladatelj, Johann Sebastian Bach, ovdje je proživio zadnjih 27 godina života, pa je danas moguće razgledati njegovu arhivu.

Kao da to nije dosta, tu je i kuća Schumann. Schumann, who? Robert Schumann, skladatelj, ali i žena mu Clara, također skladateljica i pijanistica. No, svima starijima od 35 godina koji žive u Hrvatskoj, draga Clara je vjerojatno poznatija po nečem znatno manje „rafiniranijem“ od glazbe. Iako je možda ne znaju imenom i prezimenom – uvjeren sam da je znaju izgledom. Ne možete se sjetiti? Pokušajte još malo, a kako je Clara ušla u srca Hrvata – otkrit ćemo do kraja članka.

Spomenik Bitki naroda Spomenik Bitki naroda (Foto: Getty Images)

Što jesti u Leipzigu?

Dok razmišljate o liku i djelu gospođe Schumann, posvetimo se malo gastronomiji. Leipzig obiluje restoranima, kako onima domaće kuhinje, tako i onima stranih kuhinja. U potrazi za domaćom hranom, isplati se otići u Auerbachs Keller, drugi najstariji restoran u gradu. Ovdje nije samo stvar u domaćoj hrani, već u povijesti koju ovaj restoran krije, jer je otvoren već više od pet stoljeća.

A tko je u potrazi za restoranom sa zvjezdicom (naravno, Michelinovom), može se zaputiti u Friedu. Ovdje kombiniraju tradicionalno i moderne, te neke gastro klasike, prezentiraju na posve novi način.

Vodič za navijače: Što vidjeti, raditi i jesti u Hamburgu? Hamburg - 1 Hamburg - 2 Hamburg - 3 +1 Hamburg - 4

Naravno, dio će ekipe jesti i u nogometnoj fan zoni, koji se nalazi u samom centru grada, na Augustusplatzu. A s obzirom da je fan zona u centru, neće dugo trebati ni do bara i restorana van fan zone.

I tako…

…malo po malo, stiglo smo do kraja. Mogli bi sad tragati i za drugim znamenitostima i zanimljivostima, ali nema potrebe. To je za danas to.

Aha, a pitate se što je bilo s Clarom i gdje ste je već vidjeli? U nekoj galaksiji far far away, platežno sredstvo prije eura bila je njemačka marka. Tako se do ranih dvije tisućitih, i kod nas rado koristila marka, nekretnine se apsolutno nikad nisu prodavale u recimo – kunama. Mjerna jedina je bila njemačka marka. I da, na njoj su bili neki likovi. E pa, od svih novčanica, nekako je najpoznatija svima bila ona od 100 maraka (bacite oko na našu galeriju), lijepe plavkaste boje, s likom ženske osobe.

E pa, upravo je ta osoba koja bi se milo osmjehnula s novčanice, a mi joj još milije vratili osmijeh – Clara Schumann.

Saznajte što raditi u Berlinu dok ne gledate nogomet: "Ako ne nađeš nešto za sebe, problem je u tebi" Spomenik žrtvama holokausta Berlin - 5 Berlin - 4 +5 Berlin

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju