Grad na jugozapadu zemlje ostat će zapisan za ovo nogometno prvenstvo kao jedan od gradova domaćina. Upravo će ovdje između ostalih, svoju utakmicu protiv Mađarske odigrati domaćin Njemačka i to 19. lipnja. Nijemci su ogromni favoriti, jer znamo da je prema poučku legendarnog engleskog centarfora Garyja Linekera „nogomet igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci“, ali favoriti ipak ne pobjeđuju uvijek, jer u protivnom nikad ne bismo čuli za priču o Davidu i Golijatu.

Iako Hrvatska u Stuttgartu ne igra u prvoj fazi, moguće je da baš u Stuttgartu završimo u četvrtfinalu. Obistinilo se, jer vrijeme je uostalom da prođemo tu prvu prepreku u eliminacijskim utakmicama na Euru…

Kako do Stuttgarta?

Put prema Njemačkoj već vam je svima dobro poznat, a iako Stuttgart nije na dalekom sjeveru poput recimo Berlina, ipak do njega autom iz Zagreba treba malo više od 9 sati. Dobra je stvar što put vodi preko Münchena, a loša da od bavarske prijestolnice ipak treba voziti još 250 kilometara, što vremenski iziskuje 2 i pol, tri sata. Ipak, oni koji nisu avanturisti i nije im važno putovati s ekipom i otvarati limenke piva u unajmljenom kombiju, uvijek mogu sjesti na avion i za manje od dva sata stvoriti se na aerodromu glavnog grada njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

Letovi su svakodnevni i iz Zagreba, ali i iz Splita, pa ako Hrvatska završi ovdje, nema opravdanja za neodlazak. Naravno, nema opravdanja ukoliko imate financijskih mogućnosti, jer sami let će vas stajati oko 200 eura.

Stuttgart - 3 Stuttgart - 3 (Foto: Getty Images)

A što ću tu?

Odgovor na ovo pitanje ne bi trebao biti problematičan. U samom gradu prema zadnjoj procjeni živi oko 640 tisuća duša, dok šire gradsko područje nastanjuje njih 2,7 milijuna. Kad već spominjemo stanovnike, valja reći kako se ovdje dogodio pravi „melting pot“, jer prema nekim pokazateljima, svaki treći stanovnik je – stranac.

Ovdje će posebno uživati zaljubljenici u automobile, jer je Stuttgart poznat kao „kolijevka“ ili „glavni grad“ autoindustrije. Uostalom, upravo je ovdje sjedište automobilske marke u čiju je čast nedavno u Imotskom podignut spomenik. Jasno, ne treba dvaput pogađati kako se radi o Mercedesu.

Zadržimo se još malo na autima, jer ovdje se nalaze dva izvrsna auto muzeja. Prvi je naravno onaj Mercedesov, kojeg godišnje obiđe nešto manje od milijun duša. Dnevna karta iznosi 16 eura, a za djecu koja još nisu navršila 13 godina – ulaz je besplatan. Unutra vas čeka više od 160 raznih Mercedesovih modela, tako da ćete vidjeti razvoj „trokrake zvijezde“ od samih početaka, pa sve do danas.

Svi koji luduju za autima sigurno će obići još jedan muzej – Porsche Museum. On je nešto manji, karta stoji 12 eura (djeca do 14 godina u pratnji odraslih ne plaćaju ništa), a ovdje ćete naučiti sve o legendarnoj marki auta. Vjerojatno ćete saznati i zašto legendarni Porsche nije mogao biti 901 već je postao 911 i mali milijun drugih detalja.

A ako su vam auti dosadni, ima ovdje i drugih stvari. Zaputite se s glavnog gradskog trga Schlossplatza i obiđite „Stari“ i „Novi“ dvorac, a uživajte i u zelenilu kojeg ne nedostaje. Schlossgarten, Rosensteinpark, Killesbergpark definitivno su „pluća“ grada na rijeci Neckar i mjesta na kojima stanovnici rado provode slobodno vrijeme.

Stuttgart - 4 Stuttgart - 4 (Foto: Getty Images)

Svakako posjetite i legendarni zoološko botanički vrt Wilhelma koji je vjerojatno i najveća turistička atrakcija Stuttgarta.

Za one željne nogometa, tu su i Fan zone. One su se ovdje smjestile na već spomenutom Schlossplatzu, Schillerplatzu, Marktplatzu i Karlsplatzu, a nudite će različiti sadržaj.

Jelo i piće

Restorana i barova, naravno, i u Stuttgartu ima na pretek. A ako baš tražite neko tradicionalno jelo, preporuka je naručiti maultaschen. Radi se o jelu nalik na gyoze ili raviole, a bome, i sadržaj je na tom tragu, s obzirom da je punjeno mesom. Zanimljiva je i legenda o nastanku tog jela, koja kaže da su ga osmislili svećenici. Naime, navodno su za vrijeme korizme htjeli „sakriti“ meso u ovom tijestu te na taj način „varati“. Bilo kako bilo, svakako ih probajte, jer em se prodaju u restoranima, em ih nalazite i kao hranu koja se prodaje na uličnim štandovima.

Što jesti u Njemačkoj? Prefina jela u kojima se gušta između utakmica Fladlesuppe Minhenski odrezak Schwarzwälder Kirschtorte +2 Sauerbraten

Tu su i nezaobilazne špacle na 1001 način, a valja probati i jelo naziva Flammkuchen. Izgleda kao pizza, ali za razliku od pizze, ovdje nema klasičnog crvenog umaka, već se isti kombinira od kiselog vrhnja i jogurta.

Što se tiče preporuka restorana, bespuća interneta kazuju kako se isplati posjetiti Speisemeisterei, Wielandshohe, Zur Weinstiege, Ritzi, Delice… Oni koji su spremni izdvojiti i više, razveselit će se kad čuju kako u gradu i okolici „živi“ pedesetak restorana koji ponosno nose Michelinovu zvjezdicu.

Do svih tih restorana možete lako, jer je gradski prijevoz, kao što i očekujemo uvijek od Njemačke – sjajan. Tu su nadzemna i podzemna, ali i autobusne linije. Sve u svemu, s izletom u Stuttgart, za vrijeme Eura ili nekad kasnije – ne možete promašiti.

Sve o Euru 2024. potražite na našem portalu gol.hr

Vjerojatno najbolja prilika za putovanje na Euro iz Hrvatske: Nekoliko sati vožnje za uživanje u čudu od grada München - 5 München - 1 München - 2 +2 München - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju