Kako su zbog prošle pitome godine malo jače zaživjeli vrtlarstvo i boravak u prirodi, odlučili smo prošetati drugim najljepšim krajolikom na svijetu. Prvi je, naravno, sama priroda, a drugi – priroda, malo potpomognuta ljudskom rukom po vlastitom ukusu. Možda pronađete inspiraciju za vlastiti vrt ili iduće putovanje u neki poznati park, a možda se prisjetite nekih lijepih trenutaka.

1. Pukekura park, Novi Zeland

Zovu ga i Parkom od nacionalnog značaja. A kako i ne bi? Otvoren je 1884. godine, proteže se na čak 52 hektra zemlje i sadrži 50 000 autohtonih i egzotičnih biljaka.

Šetnja kroz park uključuje i obilazak jezera kao i slikovitog Pjesnikovog mosta. Zanemarite sanjarsko ime, vi koji ste se raznježili. Naziv je dobio prema čovjeku koji je pomogao financirati gradnju mosta tako što je osvojio na kladionici, kladivši se na konja zvanog Pjesnik. Kakva romantika!

Park je također moguće obići i brodićem. Ono što posebno fascinira jest činjenica da je početkom 19. stoljeća ovaj park bio samo neugledna hrpa zemlje za koju dugo nitko nije mario a danas je jedna od najljepših atrakcija. Ovdje se odvijaju brojna sportska događanja poput popularnog natjecanja u kriketu.

2. Nacionalni botanički park, Mauricijus

Drugo ime mu je Pamplemousses, a jedan je od najstarijih botaničkih vrtova na južnoj hemisferi. Ideja o stvaranju ovako lijepog parka došla je od francuskog pejsažnog arhitekta Pierrea Poivrea u 18. stoljeću. Zahvaljujući njemu, danas možemo uživati u šetnji prirodom koja oduzima dah. Od 650 različitih vrsta biljaka, čak 80 vrsta otpada na palme. Neke od njih stigle su iz otoka u Indijskom oceanu, a neke iz Afrike, Azije i Centralne Amerike.

Koliko je park značajan potvrđuje i činjenica da su neke biljke osobno posadile povijesne ličnosti poput Nelsona Mandele i Indire Gandhi.

3. Villandry, Francuska

Chateau de Villandry ladanjska je kuća smještena nedaleko od rijeka Cher i Loire na sjeverozapadu Francuske. Trebamo li napominjati da je najpoznatija upravo po svom raskošnom vrtu? Nekada su ovdje stajale antičke tvrđave, a kraljevi Filip II i Rikard I pregovarali o miru. Tijekom Francuske revolucije posjed je konfisciran da bi kasnije prešao u ruke samog Napoleona. Dakle, idealan i za ljubitelje povijesti.

Ovaj renesansni vrt podijeljen je u devet cjelina od kojih je svaka obilježena drugačijim geometrijskim motivom i pripadajućim cvijećem. Promatran iz zraka nalikuje na šaroliku šahovnicu. Talijanski utjecaj vidljiv je u bogatim ornamentima, fontanama, aranžmanu cvijeća… U koje god doba godine da dođete, sigurno ćete ostati zadivljeni, jer biljke rade u dvije „smjene“ – jedne se sade za zimsku sezonu, a druge za ljetnu.

4. Mirabell, Salzburg, Austrija

Vrtovi palače Mirabell u Salzburgu zajedno s njom uvršteni su na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Iako to govori dovoljno, spomenimo još par stvari.

Prva je pomalo nezgodna: ova lijepa palača ni kriva ni dužna zapet će za oko svakome, pa i nacistima. Tako je 1944. godine poslužila i kao lokacija za vjenčanje Gretl Braun (sestra Hitlerove Eve Braun) i nacističkog oficira Hermanna Fegeleina. Slavlju su svjedočili i Hitler i Himmler, a sama Eva Braun pobrinula se za organizaciju.

Druga je ipak malo bolja reklama: sam vrt. Osim savršeno uređenog travnjaka s cvijećem poredanim u orijentalne motive, krase ga skulpture inspirirane mitološkim bićima. Tijekom vladavine Franje Josipa I vrt je otvoren za javnost, a u njemu je snimljeno i nekoliko scena za kultni film Moje pjesme, moji snovi.

5. Botanički vrt Aswan, Egipat

Botanički vrt Aswan nalazi se na otoku na rijeci Nil. Već sama ova kombinacija dovoljna nam je: pred očima su nam pješčane, pustinjske obale i palme, moćni Nil o kojem smo toliko priča čuli… U stvarnosti je čak i egzotičniji – krase ga drveće i cvijeće uvezeno iz Indije, te rijetke vrste palmi. Dom je stotinama ptica.

S obzirom na kaotičnost i žamor koji inače vladaju egipatskim ulicama, ne čudi što je baš ovaj otočić rado posjećena mirna oaza među turistima, ali i lokalcima.

6. Velika tri vrta, Japan

Stari privatni vrt Kenroku-en s početka 17. stoljeća zajedno s još dva (Kairaku-en i Koraku-en) čini tzv. Veliku trojicu. Iako je sadnja započeta 1620-ih, tom procesu pristupilo je polako pa je potrajao narednih 200 godina kada je konačno i otvoren za javnost.

U najpoznatijem, Kenroku, možete pronaći gotovo 9 000 stabala i 200 vrsta biljaka, najstariju fontanu u Japanu, bor čije se korijenje izdignulo iznad zemlje pa izgleda kao da hoda na prstima itd. Isto tako, možete vidjeti i malu ljudsku intervenciju u obliku užadi. Zove se yukitsuri i označava visoko postavljene stupove s užadi koja pažljivo drži grane drveća u određenom rasporedu, štiteći ih tako od obilnih padalina.

7. Keukenhof, Nizozemska

Iako bi ovaj popis mogao ići u beskraj, nećemo pretjerivati. Samo ćemo ga završiti sa 7 milijuna cvjetova. Toliko ih ima u nizozemskom vrtu Keukenhof, zvanom i Vrt Europe. Što reći osim da uistinu opravdava svoj nadimak. Iako je poznat po tulipanima, tu se mogu naći i brojne druge vrste poput zumbula, ljiljana, karanfila, irisa, ruža i narcisa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju