S jednostavnim pročeljima zgrada iz šezdesetih godina i jednostavnim bojama Hoveniersstraat djeluje poput sasvim uobičajene ulice. No radi se o fascinantnom kutku lijepog belgijskog Antwerpena. Promotrite li malo bolje, vidjet ćete na desetke kamera, kao i naoružane vojnike, a ulicu štiti i policijska stanica.

Hoveniersstraat je središte antverpenske (i svjetske) industrije dijamanata, gdje se trguje s više od 80 posto svih neobrađenih dijamanata i 50 posto brušenih dijamanata na planetu.

Smješten na manje od sat vremena vožnje vlakom od Bruxellesa, ovaj belgijski grad bio je glavno središte dijamanata još od srednjeg vijeka, u kojem je osnovana i prva svjetska burza koja je trgovala svime, od bakra i srebra do dijamanata i zlata.

Postoji čak i dokument u kojem je grad bio zapisan kao središte za trgovinu skupocjenim kamenjem u kojem je kupovina ili prodaja lažnih dijamanata, rubina, smaragda i safira strogo zabranjena. Za razvoj tog dijela Antwerpena od velikog su značaja bili židovski imigranti, koji su bili vješti trgovci dijamantima. Mnoge su židovske obitelji prošle su kroz luku Antwerpen dok su bježale od rastućeg antisemitizma i isplovljavale brodovima Ameriku, a neke su od njih ostale pa je područje ispod željezničke stanice postalo židovska četvrt, odnosno Dijamantna četvrt.

Dijamantna četvrt - 1 Dijamantna četvrt - 1 (Foto: Profimedia)

U 1950-ima i 1960-ima ondje je bilo oko 40 tisuća ljudi koji su polirali drago kamenje, ali sada ih je otprilike 500 registrirano, a oko 250 ih je aktivno. Na tu je brojku najviše utjecala moderna tehnologija, ali i konkurencija iz Indije, Kine, Rusije i Izraela. No skupocjeni dijamanti i dalje se obrađuju u dobro čuvanoj četvrti.

Jedan od njih okarakteriziran je kao najveće otkriće 21. stoljeća: Lesotho Promise, neobrađeni dijamant od 603 karata. Prodan je u Antwerpenu i izrezan u 26 kamenčića oblikovanih u ogrlicu.
Hoveniersstraat je dom i jedinoj svjetskoj burzi neobrađenih dijamanata, a 2018. otvoren je i muzej dijamanata DIVA u središtu Antwerpena, posvećen dijamantima, nakitu i srebru. Iako je muzej trenutačno zatvoren, u atelje i pop-up trgovinu možete ući, a otvorenje muzeja je zakazano za kraj ožujka. 

Nördlingen - 1 Putovanja Podigli kuće na krateru asteroida: Njemački grad koji leži na tonama dijamanata

Odvede li vas put u Dijamantnu četvrt, vidjet ćete gomilu trgovina s nakitom koji se bljeska u izlozima, ali taj dio Antwerpena nije previše popularan među turistima koji nemaju u planu kupiti kakav vrijedni kamenčić. Drugi pak tvrde da im je baš lijepo prošetati i popiti kakvu finu kavu pa je najbolje da procijenite sami... 

Čuvaj glavu: 5 ludih običaja od kojih Europljani ne odustaju Običaji, tradicije - 1 Običaji, tradicije - 2 Običaji, tradicije - 3 +2 Običaji, tradicije - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju