Gradić Nördlingen u Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potječu od prije 15 milijuna godina, kad je asteroid pogodio Zemlju. Geolozi procjenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nördlingen, a težio je oko tri milijarde tona. Udarac je povećao temperaturu i tlak dovoljno da nastane mješavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procjenjuje se da su oko 72 tisuće tona dijamanata na području Nördlingena. 

Velika zabluda 

Kada su milijunima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da grade kuće na dragocjenom tlu. Godinama su vjerovali da je podrijetlo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog stoljeća nije potvrđeno da se radi o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata; crkva sv. Jurja, kao i srednjovjekovne zidine, mnogo su vrjednije nego što se misli na prvi pogled.

Nördlingen - 4 Nördlingen - 4 (Foto: Shutterstock)

Današnji stanovnici Nördlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne namjeravaju razrušiti grad da bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi mogli dobiti dobru cijenu, čak ni na veliku količinu, jer su manji od 0,2 milimetra.

Njemački grad profitira na drugi način – turisti dolaze iz cijelog svijeta kako bi razgledali svjetlucavu arhitekturu i posjetili muzej Ries Crater, u kojem se nalaze "domaći" uzorci kratera, kao i oni iz drugih dijelova svijeta.

Grad Mercedesa u kojem se nadamo da ćemo Hrvatsku gledati u četvrtfinalu Stuttgart - 1 Stuttgart - 2 Stuttgart - 3 +1 Stuttgart - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju