Izgrađen na toskanskom bijelom zlatu, grad Carrara u Apuanskim Alpama mjesto je uzbudljive, a mnogi će reći i – tragične prošlosti. Većina turističkih vodiča ispričat će vam kako je slavni talijanski grad poznat po tri stvari: mramoru, anarhizmu i svinjskoj masti, preciznije: lardu. Taj trio isprepleten je duboko poput mineralnih žila koje prožimaju okolne planine.

Od drevnih rimskih vremena, Apuanske Alpe opskrbljivale su mramorom vrsne umjetnike. Skupocjeni kamen koristio se za neke od najpoznatijih skulptura i izgradnju velebnih građevina. U Michelangelovim rukama, toskanski mramor pretvarao se u remek-djela kao što je primjerice David, a od dragocjenog kamena izgrađeni su i rimski Panteon i Trajanov stup. Postoji na desetke vrsta mramora u raznim nijansama, ali Carrara je najkvalitetnija i najskuplja među njima, poznata po blistavoj bijeloj boji.

Carrara - 3 Carrara - 3 (Foto: Shutterstock)

Grad Carrara, dok je još bio selo, niknuo je u 10. stoljeću. No mramor se ondje vadio puno ranije, tijekom cijelog rimskog razdoblja. Od samog početka planina kažnjava radnike koji vade skupocjeni kamen – kako zbog nezgoda prilikom teškog mukotrpnog posla, tako i zbog udisanja čestica kamena. Bez obzira na moderne strojeve, nesreće se i danas događaju.

Carrara - 1 Carrara - 1 (Foto: Shutterstock)

"Mramor iz Carrare nije bijel - nego crven, obojen bojom ljudske krvi", izjavio je jedan od radnika 1980-ih na pitanje antropologinje Alison Leitch koja se zanimala za taj kraj.

Borgo a Mozzano - 5 Zanimljivosti Borgo a Mozzano: Toskanski gradić s mostom koji je izgradio sam Nečastivi

A kako bi mogli obavljati svoj posao, radnici su morali jesti kaloričnu hranu. Teški uvjeti rada doveli su do proizvodnje larda, danas najpoznatije delicije u regiji. Lardo di Colonnata potječe iz malenog sela Colonnata, 15 minuta vožnje udaljenog od Carrare. Lardo se tradicionalno radi od debelog sloja masti sa leđa svinje, koja se prekrije soli i začinima, a zatim stavlja u velike mramorne sanduke, gdje odležava mjesecima. Ta nježna i kremasta poslastica ima blago slatkasti okus, a osobito se cijeni zbog delikatne teksture.

San Gimignano Putovanja Najljepša mjesta koja se isplati posjetiti u čarobnoj Toskani!

Do 19. stoljeća gospodarstvo Apuanskih Alpa donosilo je veliku zaradu zemljoposjednicima i višoj klasi. Vjerojatno je zbog toga Colonnata bila rodno mjesto talijanskog anarhističkog pokreta koji je 1894. doveo do velikog ustanka. Vojska je ugušila pobunu radnika u kojoj je bilo mrtvih i stotine teško ozlijeđenih. Mnogi su pobunjenici pobjegli u planine i sa sobom poveli nekoliko svinja, od kojih su dobivali mast konzerviranu u soli. Priča se i da je lardo bila hrana anarhista koji su preživjeli zahvaljujući njemu dok su se danima skrivali u šumama.

Carrara - 5 Carrara - 5 (Foto: Shutterstock)

Godinu za godinom, prvog svibnja Carrara postaje epicentar anarhističkog festivala. Tada turisti dolaze uživati u lardu koji se bezbrižno topi u ustima, bez razmišljanja o radnicima koji su ga jeli na kruhu kako bi skupili snage za još jedan dan u kamenolomu. Onima pak koji znaju nešto više o prošlosti mramorne prijestolnice i upoznati su s pričama da se žrtvama bijelog kamena lardo pronalazio u džepovima, taj simbol radničke klase i danas izaziva emocije.

Najstrašnija na svijetu: Žičara za dvoje koja je noćna mora za klaustrofobične Telecabina Sassolungo - 6 Telecabina Sassolungo - 5 Telecabina Sassolungo - 4 +2 Telecabina Sassolungo - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju