Borgo a Mozzano gradić je u sjevernoj Toskani, u blizini Lucce. Smjestio se uz rijeku Serchio, a povijesni zapisi potvrđuju da je postojao već u 10. stoljeću i da su njime vladali Soffredinghi. Kada je Republika Lucca preuzela kontrolu nad njim u 13. stoljeću, Borgo a Mozzano počeo se značajnije razvijati.

Danas je to ugodan moderni gradić sa srednjovjekovnim toskanskim šarmom, pomalo izvan uobičajenih turističkih ruta - što mu daje mir kakav ćete rijetko doživjeti u Toskani. Priroda koja ga okružuje je neopisivo lijepa, a legende koje skriva su strašne.

Ako vas cesta dovede u Borgo a Mozzano, posjetite Crkvu San Jacopo sa zanimljivim zvonikom, skrivenu u ulicama grada, koja datira iz 11. i 12. stoljeća, iako je većina onoga što ćete vidjeti iz 16. i 17. stoljeća. Dio namještaja iz ove trobrodne crkve nastao je u 12. stoljeću, a nekada je navodno crkva imala čak 10 oltara, a danas ih je samo četiri.

Borgo a Mozzano dobro čuva i antičke priče s ovoga područja. Ljubitelji povijesti uživat će u bogatoj arheološkoj zbirci ligurskih i etruščanskih artefakata koja se može vidjeti u gradskoj vijećnici. Među izlošcima je i ligurska grobnica otkrivena u blizini, glineni fragmenti iz 6. i 3. stoljeća prije Krista i ljudski ostatci pronađeni u špilji u Pastini, koji vjerojatno potječu iz ranog srednjeg vijeka.

U Borgo a Mozzano održava se i nekoliko festivala, a ako odaberete Toskanu u proljeće, raspitajte se kada je festival azaleja koje ušarene čitav grad i boravak vam pretvore u bajkovito iskustvo, a kada festival bakalara, koji morate probati u ligurskoj izvedbi.

Ipak, najpoznatija znamenitost u ovome toskanskom gradiću je Maddalenin most koji se još naziva i Vražjim mostom. Nalazi se tek malo izvan centra grada, u spektakularnom prirodnom okruženju i sigurno je najljepši most u pokrajini Lucca, a jedan od zanimljivijih i u čitavoj Italiji.

Odlikuje se specifičnim dizajnom, asimetričan je, s lukovima nejednake veličine, a jedan, onaj najveći, ima i ime - zove se "magareća leđa". Zbog neobičnog izgleda okupirao je maštu mještana i putnika, a i nadahnuo je djela mnogih umjetnika.

Ponte della Maddalena, izvanredan primjer srednjovjekovnog inženjerstva, nalazio se na Via Francigena, jednoj od najvažnijih hodočasničkih ruta u srednjem vijeku.

Sagrađen je u doba grofice Matilde od Toskane početkom dvanaestog stoljeća, a obnovio ga je vladar Lucce, Castruccio Castracani. U 16. stoljeću na lijevoj obali rijeke sagrađena je kapelica s likom svete Magdalene o kojoj je most dobio ime. Krajem 19. stoljeća struktura mosta je modificirana zbog željezničke pruge od Lucce do Aulle.
Možda je još zanimljivija od izgleda ovoga mosta legenda koja govori o tome kako je izgrađen.

Priča se da graditelj, maestro Incerti, nije stizao dovršiti most do dogovorenog roka pa se obratio vragu za pomoć. Vrag je pristao, ali za dušu onoga koji prvi prijeđe preko dovršenog mosta. Kad je most bio gotov, a grižnja savjesti proradila, na svećenikov savjet Incerti je odlučio poslati psa preko mosta tako što ga je namamio kruhom. Tako je prevario vraga koji je poludio vidjevši psa kako prelazi – ali, dogovor je dogovor.

Navodno se i danas, krajem listopada u večernjim satima, može vidjeti bijeli ovčarski pas kako luta mostom, koji je kažu sam vrag, i navodno još uvijek traži dušu majstora prevaranta.

Ipak, češće nego na mostu, vraga ćete sresti na meniju u lokalnim pizzerijama koje redom nude pizzu „al diavolo“.

Vila na osami u divnoj Toskani za proljetni odmor o kakvom mnogi sanjaju Vila u Toskani - 4 Vila u Toskani - 5 Vila u Toskani - 6 +3 Vila u Toskani - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju