Od aristokratske arhitekture u četvrti Chamberi do barova četvrti Chueca, Madrid je jedan od najotmjenijih gradova Europe. Uz svjetski poznate umjetničke galerije i uspješnu gastronomsku scenu, španjolska prijestolnica savršeno je odredište za višednevni odmor.

Ove godine Madrid na svoj repertoar dodaje još više kulturnih događanja. Tijekom 2023. grad će odati počast jednom od najvažnijih španjolskih umjetnika, Pablu Picassu, dok će glavni grad u lipnju ugostiti Primavera Sound, jedan od najpoznatijih glazbenih događaja u zemlji.

Uz toliko uzbudljivih aktivnosti koje možete izabrati, s Euronewsa donosimo samo neka od mjesta u kojima možete uživati u hrani te atrakcije koje možete posjetiti narednih mjeseci.

Vrhunska gastronomija

"Proživljavamo gastronomsku revoluciju. Madrid je mjesto na kojemu možete doživjeti jedinstvena i ekskluzivna iskustva, kakva ne možete doživjeti u drugim dijelovima svijeta", kaže Hector Coronel, generalni direktor Turističke zajednice Madrida.
"U Madridu možete otići u najstariji restoran na svijetu, a to je Casa Botin, ili u restoran najboljeg kuhara na svijetu, a to je Dabiz Munoz."

Casa Botin osnovana je 1725. godine i otad je bastion tradicionalne madridske kuhinje. Ovo ipak nije restoran za vegetarijance, jer čak i jela od povrća dolaze s obilatom porcijom iberijske šunke. Očekujte da ćete na jelovniku pronaći odojak, morske plodove i fine mesne komade.

Za one koji žude za modernim, DiverXO Dabiza Munoza s tri Michelinove zvjezdice mogao bi biti pravo mjesto. Proglašen najboljim kuharom na svijetu na dodjeli nagrada za najboljeg kuhara 2021. i 2022., chef kombinira tradicionalne španjolske okuse s azijskim i nordijskim utjecajima. Naravno, pobrinite se da rezervirate dovoljno unaprijed.

U čast Picassu

Dok Munoz drma svijetom gastronomije u 21. stoljeću, Pablo Picasso nekoć je drmao svijetom umjetnosti. 8. travnja ove godine obilježava se 50 godina od smrti velikog umjetnika u dobi od 91 godine i povodom te prigode Španjolska je domaćin "Proslave Picassa 1973.-2023." diljem zemlje.

Museo del Prado, Madrid Museo del Prado, Madrid (Foto: Shutterstock)

U Madridu istaknuti događaji uključuju izložbu "Picasso - El Greco" u muzeju Prado od lipnja do rujna. Ova će izložba ispreplesti Picassov rad s djelima jednog od njegovih najvećih utjecaja, renesansnog umjetnika El Greca.

Ljubitelji umjetnosti također mogu pogledati "Posljednji Picasso 1963.-1972." , pregled posljednjih 10 godina umjetnikova života, koji će njegovu ostavštinu promotriti očima suvremenih umjetnika. Izložba će trajati od svibnja do rujna u La Casa Encendida.

Tijekom cijele godine bit će i aktivnosti za djecu u Muzeju Prado i Muzeju Reina Sofía.

Kultni festival

Ako vam se više sviđa glazba, bit će vam drago čuti da Primavera Sound Festival dolazi u Madrid 2023. Prvi put će se taj festival održati u Barceloni (gdje je i nastao) i u Madridu. Madridska etapa planirana je za vikend od 8. do 10. lipnja, a događaj u Barceloni održat će se vikend prije.

Festival će se održati u Ciudad de Rocku u Argandi del Rey i uključit će više od 200 bendova i umjetnika, uključujući Depeche Mode, Kendricka Lamara i Blur. Ako se nadate da ćete Madrid posjetiti malo kasnije tijekom ljeta, Mad Cool Festival održava se od 6. do 8. srpnja i uključuje glavne izvođače kao što su Arctic Monkeys, Metallica i Dua Lipa. U svakom slučaju, ove godine Madrid obećava sjajnu zabavu.

Najljepša na svijetu: 3 predivna sela u koja treba svratiti na idućem putovanju Španjolskom Rupit Guadalupe Guadalupe +3 Alquezar
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju