Churro je desert sastavljen od kuhanog tijesta koje se prži u dubokom ulju, a potom služi posipan sa šećerom i čokoladnim umakom. Porijeklo ove slastice, koju mnogi u Hrvatskoj nazivaju latinoameričkim fritulama, nije najjasnije.
Legenda kaže da su prve churrose napravili španjolski pastiri, koji su u njima našli dostojnu zamjenu za pekarske proizvode. Naime, ovaj tip tijesta se moglo prenijeti te ispeći na logorskoj vatri u planinama gdje su pastiri provodili većinu vremena.
Drugi su, pak, uvjereni da su Portugalci donijeli churrose u Europu iz Kine gdje su svladali i nove kuharske tehnike.
> Hit na Fuliranju! Najveća hrvatska fritula punjena pečenim jabukama i kremom od vanilije
Danas se ova slastica jede u većini svijeta, a posebno u zemljama u koje su se doseljavala ljudi iz Španjolske i Portugala. Obično se jede za doručak uz vruću čokoladu Champurradu, kavu s mlijekom ili južnoamerički slatki namaz Dulce de leche.
Zahvaljujući restoranu El Toro, churrosi se mogu pojesti i na zagrebačkom Fuliranju, točnije u njihovoj kućici na Strossmayerovom trgu. Porcija churrosa se može kupiti za 25 kn.