Kuhinjski kistovi, lopatice kao i žlice za tjesteninu mnogima samo smetaju u kuhinji. Profesionalni chefovi ih koriste minimalno – ili nikako jer ih smatraju promašenim investicijama. Umjesto gomilanja uzaludnih predmeta savjetuju da pojednostavimo stvari i ne padamo reklame na kojima nas trgovci uvjeravaju kako ne možemo živjeti bez kistića za krumpir ili seta lopatica raznih veličina. Umjesto lopaticom za okretanje palačinki, pljeskavica i popečaka profesionalci se često služe plosnatim nožem. 

Set noževa

Umjesto cijelog seta noževa najčešće se više isplati uložiti u jedan kvalitetan s kojim ćete moći napraviti većinu pripreme u kuhinji. Tako barem smatraju profesionalci koji vrh noža iskoriste za precizno sjeckanje sitnih namirnica, a dijela dužina oštrice služi za baratanje većim površinama.

Prilikom odabira popularan su izbor noževi od laganih materijala koji lijepo leže u ruci i lako se oštre. Osim osnovnog noža chefovi koriste i fleksibilan nož za filetiranje, zupčasti nož za kruhi rajčice te jedan za guljenje.

Češnjak Češnjak (Foto: Guliver / Thinkstock)

Preša za češnjak

Preše za češnjak mnogi kuhari smatraju promašenom investicijom jer većina soka ostaje unutra, a osim toga se i teško čiste. Sitni komadići češnjaka lako zagaraju na tavi i mogu upropastiti sav trud. Protivnici preše za češnjak ističu prednosti ribeža koji u trenu usitnjava mirisne češnjeve, a neki ga zgnječe nožem ili batom za meso.

Razne sjeckalice

Rezači i sjeckalice za luk, jaja, avokado, banane samo zauzimaju prostor u kuhinjskim ormarićima, a ne olakšavaju posao u toj mjeri da se isplati u njih uložiti. Profesionalni chefovi savjetuju da radije potrošite malo vremena za vježbanje tehnike rezanja nožem i ubrzo nećete zaostajati za sjeckalicom.

5. Luk Hrana i piće Trik Gordona Ramseya: Narežite luk poput profesionalca

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju