U Indiji su svete, u Japanu ih masiraju i puštaju im klasičnu glazbu, a u Vodiču za autostopere kroz galaksiju krave razgovaraju s gostom. Govedina je uvijek imala cijenjeno mjesto na tanjuru, a majstori mesa koji ju znaju pripremiti osvojili su goste koji im se vjerno vraćaju.

Fiorentina

U Toskani svi putevi vode na veliki odrezak težine oko kilograma. Talijanski ponos, odnosno T-bone steak priprema se minimalistički, uz samo nekoliko začina i malo limuna. Svetogrđe ga je prepeći – iznutra najčešće ostaje sirov.



Chianina

Jedna od najstarijih govedskih pasmina uzgaja se radi mesa, a najpoznatija je po specijalitetu Bistecca alla fiorentina. Potječe iz Valdichiane, plodne doline u Toskani.

Chateaubriand

Chef Montmireil osmislio je posebno jelo u čast Francoisu Chateaubriandu, Napoleonovu diplomatu i političaru, a ostalo je povijest. Taj je francuski odrezak srce bifteka.

T-bone

Planetarno popularan odrezak koji se reže s leđa, Ima karakterističan oblik slova "T" po kojom je i dobio ime zahvaljujući komadu kosti odnosno kralježnice.

Tournedos

Mali okrugli odresci koji se režu od vrha ili srednjeg dijela bifteka. Teže oko 125 grama. Ne sadrže puno masti pa se često prije pečenja omotaju slaninom i povežu začinima.

>Kako savršeno ispeći debeo odrezak s kostima?

Govedina kobe

Mercedes među govedinom ima poseban tretman. Japanci je masiraju kako bi imala uravnoteženu raspodjelu masti po cijelom tijelu. Odlikuje se mekim mesom i reže se poput maslaca. Kobe dolazi iz provincije Hyoogo i smije se udebljati do najviše 470 kilograma.

Black Angus

Originalno je pasla u sjeveroistočnim pokrajinama Škotske, a od 19. stoljeća uzgaja se u cijelom svijetu. Meso je kvalitetno, nježno, sočno i aromatično. Najbolje se prodaje i najviše jede u SAD-u jer su Amerikanci ludi za biftecima Black Angus.

Porterhouse

Ramstek s biftekom koji se reže na istom dijelu kao i T-bone, od kojeg je veći pa se naziva i „kralj T-bone steakova“. Naručujete li porterhouse, potrudite se biti gladni ili ga podijelite s osobom koju najviše volite.

Boškarin

Simpatično govedo dugih rogova živi u Istri i simbol je regije. Nakon što su ih zamijenili traktori, postali su prava poslastica. Nakon što je gotovo izumrlo, Istrani su ga spasili i pružili mu drugu šansu u visokim kuhinjama cijenjenih restorana. 

Well done

Oksimoron kad je riječ o cijenjenim, odležanim odrescima koji su meki kao duša. Riječ na koju se kuharima u dobrim restoranima diže kosa na glavi (ako ju u međuvremenu nisu počupali). Način pečenja mesa do 100 posto, odnosno dok ne postane smeđe boje bez naznake krvi niti lijepih ružičastih nijasni. Blue rare odrezak pečen je samo izvana, a unutrašnost mesa rarea je 75 posto crvena. Medium rare je kao što mu ime kaže, 50 : 50. Stupanj iznad je medium pa slijedi medium well, iznutra tek mrvicu rumen.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju