• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Kakav majstor! Napustio lagodan život i odvjetničku karijeru zbog kuhanja, danas je br. 1

Magazin 'Restauran' proglasio je 'Osteriju Francescanu' najboljim restoranom u 2016. godini, a njegov vlasnik i glavni chef Massimo Bottura odabran je kao najbolji kuhar Europe.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 8.10.2016 08:02 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Sarma Prva sarma festivala Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju


Massimo Bottura
je rođen 30. rujna 1962. godine u Modeni gdje je proveo i većinu svojeg djetinjstva. Zarana je zavolio kuhanje promatrajući u kuhinji svoju mamu, baku i tetku dok su pripremale obiteljske obroke.

Posebno ga je fascinirala njegova baka koja je dvaput dnevno ručno izrađivala tjesteninu, a koja je tvrdila je da proces stvaranja i razvlačenja tijesta snaži karakter.

'Talijanska hrana je zdrava, praktična i ukusna. Vole je mladi i stari, a temelji se na sastojcima. Kupite svježe namirnice, posvetite im pažnju koju zaslužuju i nemojte komplicirati. S njom stvarno ne možete pogriješiti,' tvrdi slavni Talijan kojeg je Madridfusión proglasio najboljim europskim kuharom za 2016.

Iako je Massimo obožavao pripremati jela, njegov otac nije smatrao kuhanje pogodnom karijerom. Umjesto toga, odlučio je da će njegovi sinovi ganjati ozbiljnu karijeru: najstariji će postati inženjer, drugi će biti liječnik, treći računovođa, a Massimo – odvjetnik.

 

A photo posted by Massimo Bottura (@massimobottura) on Apr 24, 2013 at 7:23am PDT

(Ne)očekivani kuharski profesionalac
Kad je 1986. godine shvatio da se ne želi baviti pravom kojeg je studirao, Massimo je odlučio iskušati se u ugostiteljskom poslu. U roku od tjedan dana nakon što je otkrio da se prodaje jedna mala zalogajnica zakupio je prostor, obnovio ga i otvorio svoj prvi restoran po imenu 'Trattoria del Campazzo'.

Uz pomoć chefa i mentora Georgesa Coignyja osmislio je jelovnik temeljen na talijanskim jelima i francuskim tehnikama kuhanja, te tako započeo svoju kulinarsku pustolovinu. Nakon nekoliko godina prodao je restoran i otišao u New York u potrazi za inspiracijom, te tamo upoznao svoju životnu družicu Laru Gilmore koja je radila kao konobarica u 'Caffeu di Nonna' u Sohu.

Tijekom 1994. godine dobio je iznenadni poziv slavnog francuskog chefa Alaina Ducassea da se pridruži njegovom timu u cijenjenom restoranu 'Le Louis XV' u Monte Carlu gdje je produbio svoje znanje o kuhanju.

'Prije dvadeset i dvije godine Ducasseu sam poslužio autorsko jelo 'Pet različitih doba sira parmezana' koji je svojevrsna slika područja Emilia-Romagna. Na jednom tanjuru našlo se pet različitih tekstura, temperatura i tehnika. Parmezan sam poslužio kao pjenu, zrak, maglu i u obliku sladoleda. Kritičari nisu razumjeli moju hranu, danas je taj tanjur jedan od mojih najhvaljenijih jela,' pojasnio je Massimo Bottura.



Najbolji restoran na svijetu
U ožujku 1995. godine Bottura je otvorio restoran 'Osteria Francescana' u srednjovjekovnom centru Modene kojemu je glavni cilj bio napraviti kontrast između kulinarske tradicije i inovacije te suvremene umjetnosti i dizajna.

Počeci nisu bili laki jer većina nije razumjela Botturin poriv za priređivanje avangardnih obroka o čemu će reći: 'Na početku devedesetih prodao sam sve, svoj motor i auto, sve samo da preživim.'

Njegovoj ljubavi prema talijanskoj kuhinji nema kraja, iako u svojim kulinarskim igrama često puta radi 'prekršaje' koje bi mu zamjerili kulinarski tradicionalisti.

Napravio je, primjerice, dekonstrukciju omiljenog sendviča od mortadele kojeg mu je majka pripremala za užinu. Umjesto pikantne salame on služi pjenicu koja ima okus mortadele, a na kojoj je radio čak četiri godine. Potom je sljubljuje s domaćim njokima i pistaciom.

Trebalo mu je sedam godina da zaradi svoju prvu Michelinovu zvjezdicu (danas ih ima sve tri) te je tako stavio Modenu na kulinarsku mapu svijeta. Restoran se u zadnjih pet godina nalazi na ljestvici top 6 u svijetu, a magazin Restaurant ove mu je godine dodijelio titulu najboljeg.

 

A video posted by Massimo Bottura (@massimobottura) on Aug 3, 2016 at 7:06am PDT


Humanitarac velikog srca
U međuvremenu je otvorio i jeftiniju zalogajnicu u rodnom gradu po imenu 'Franceschetta 58', ali i prvi restoran izvan Italije – 'Ristorante Italia di Massimo Bottura' u Istanbulu.

Napisao je četiri knjige kulinarske tematike koje su dobile pohvale kritičara. 'Aceto Balsamico' (Ocat Balsamico) iz 2005. otkriva sve njegove moći i primjene u kuhinji, a 'Parmigiano Reggiano' (Sir Parmezan) iz 2006. daje neobične recepte za ovaj talijanski klasik.

Knjiga 'PRO Attraverso tradizione e innovazione' (Kroz tradiciju i inovaciju) iz 2006. pojašnjava kulinarsku filozofiju Massima Botture, a djelomično se tim temama bavi i knjiga 'Never Trust a Skinny Italian Chef' (Nikad ne vjeruj mršavom talijanskom kuharu).

Povrh svega, Massimo Bottura je veliki dobročinitelj. Nakon velikog potresa kod Modene iz 2012. godine aktivno je radio na prikupljanju sredstava za pomoć obitelji stradalih, a tijekom Olimpijskih igara u Rio de Janeiru otvorio je besplatnu kuhinju za najsiromašnije građane.

'U životu uvijek ostavljam prostor za neočekivano. Nemoj izgubiti svoje ja odrađujući svakodnevne obaveze. Važno je sanjati. Snovi su ključ sreće,' zaključuje Massimo Bottura.

 

  • #Hrana
  • #slavni kuhari
  • #massimo bottura
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness odmor u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel 4* nudi tri dana potpune relaksacije
Crno jaje
Uživancija u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel nudi tri dana potpune relaksacije
Wellness vikend u Makarskoj: Odmor u Valamar Meteor Hotelu
Crno jaje
Wellness vikend u Makarskoj: Ponuda za odmor u Valamar Meteor Hotelu
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Oglas
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Male pite
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Oglas
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija u akciji: Od ranog jutra na adresama šefova dviju zdravstvenih ustanova, spominje se i župan
Milijunski iznosi
Cure detalji velike policijske akcije: Spominju se imena ravnatelja bolnica, češljaju se poslovi iz vremena Beroša
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Tvrtka ga tuži
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Vremenska prognoza: Vraća se sunce
VREMENSKA PROGNOZA
Vraća se sunce i toplo vrijeme: Meteorolog otkriva koliko će trajati
show
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
zdravlje
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Pokažite što znate!
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
tech
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
Novo oružje
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
Djeluje uvjerljivo
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
sport
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
pala je odluka
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
Teška ozljeda u prijateljskom susretu Hrvatske U-18 i Ukrajine U-18
Sudac izvukao crveni
Drama na utakmici Hrvatske U-18: Hajdukovac teško ozlijeđen, hitna pomoć na terenu
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
NIJE OVO OČEKIVAO
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
tv
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
KUMOVI
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
novac
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
lifestyle
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Viktorija Rađa u kratkim hlačama i kratko rezanoj majici
IZDANJE ZA ODVAŽNE
Izdanje Viktorije Rađe je pun pogodak, ali nismo sigurni da bismo ga sami nosili ovih dana
Kolinda Grabar-Kitarović u plavoj haljini efektnog uzorka
STAJLING ZA RIJAD
Kolinda Grabar-Kitarović: Salonke u osvježavajućoj boji koje su "strogu" haljinu učinile još boljom
sve
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Rene Redzepi
Oh, Rene!

Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

Uz svoj laboratorij za fermentiranje, Rene gradi staklenik na krovu restorana u kojoj će uzgajati povrće tijekom hladnijih mjeseca u godini, a u planu je i plutajuće polje s povrćem koji bi trebao izgraditi na splavi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rene Redzepi Hrana i piće
    Oh, Rene!

    Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

  • Joel Robuchon - 1 Hrana i piće
    Prvi među jednakima

    Otišao je nedodirljivi! Priča o chefu stoljeća kojemu drugi kuhari nisu ni do koljena

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Mate Janković

    Zašto naši kuhari forsiraju avokado i limetu kada imamo mušmulu i murvu?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close