Poznati hrvatski kuhar Mate Janković bit će jedan od uvaženih govornika događanja TedXZagreb BUILD.FUTURE.NOW koji će se održati 15. svibnja 2017. u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Osnovni joj je cilj na inspirativan način promišljati o budućnosti, postati mjesto dobrih poruka te širiti pozitivne vrijednosti našeg društva.

S obzirom da je umijeće pripremanja hrane jedan od sastavnih dijelova društva, ne čudi što će spomenuti kulinarski ekspert na ovome događanju progovoriti o budućnosti gastronomije. Ona će prema mišljenju Mate Jankovića isticati posebnosti mikrolokacije namirnice, uključivat će suradnju s malim i organskim proizvođačima hrane te ekološku održivost.

'Jankovićeva vizija budućnosti gastronomije obuhvaća restorane koji su ujedno i male farme. Oni će uzgajati lokalne i organske namirnice za potrebe svojih gostiju, ali na visokom poljoprivrednom i ugostiteljskom nivou. ' Budućnost nam donosi i trend u kojem će restorani (koji budu u mogućnosti) postati i male farme po uzoru na seoska domaćinstva koja već kod nas postoje, ali na puno višem poljoprivrednom te ugostiteljskom nivou, kaže hrvatski kulinarski ekspert.

Sezonsko povrće i jeftiniji komadi mesa

Ovisno o stilu kuhara, budućnost nam daje prostor za tehnike koje su svojstvene molekularnoj kuhinji, ali i jednostavnijoj obradi koja u pravom planu ima poštovanje namirnice. Uostalom osnovna kulinarska filozofija Mate Jankovića temelji se na kuhanju bez prevelikih devijacija osnovnog okusa isključivo lokalne namirnice.

Zašto kuhari danas kao svoj proizvod više forsiraju ananas, avokado i limetu kada imamo mušmulu, amulu i murvu?
pita se zagrebački chef koji trenutno uživa u radu sa sezonskim povrćem i jeftinijim komadima mesa poput svinjske potrbušine ili pristupačnijom plavom ribom poput inćuna.

Iako je zbog preuređenja Oktogona Jankovićev restoran "Kralj kobasa" trenutno zatvoren, neokrunjen kralj zagrebačkog street fooda priznaje da privatno najviše uživa u jednostavnim okusima.

U privatnom životu više volim jednostavnije oblike spremanja hrane poput bistro stila ili ponude koja je prisutna u boljim konobama. Što se tiče onoga što volim spremati profesionalno, to je svakako fine dinning,
zaključuje Janković.

ŠEĆER ZA KRAJ:
Gdje jedu profesionalni kuhari kada imaju slobodan dan?

Šibenski "Pelegrini". Restoran koji je već godinama na samom vrhu naše scene. Predvođena je izvrsnim kuharom i još boljim čovjekom Rudijem Štefanom koji od svojeg tima ima visoke zahtjeve, ali i izuzetno puno ulaže u njihovu edukaciju i time radi na oplemenjivanju naše gastro scene. Po mome mišljenju njegov model poduzetničkog i mentorskog ponašanja je ono sto bi naši restorateri trebali uzeti kao nit vodilju.

Više o događanju TedXZagreb BUILD.FUTURE.NOW čitajte na službenim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju