Massimo Bottura u suradnji s timom vrhunskih chefova u Rio de Janeiru je otvorio restoran po imenu Refettorio Gastromotiva. Glavni mu je cilj tijekom održavanja Olimpijskih igara nahraniti 5.000 najsiromašnijih građana ovoga brazilskog grada potpuno besplatno.

Najzanimljivije od svega, vrhunska jela kakva se inače može jesti u njegovom restoranu Osteria Francescana s 3 Michlenove zvjezdice, bit će pripremljena od namirnica pronađenih u smeću. Točnije, od odbačenih ostataka koje njegovoj kuhinji svaki dan doniraju kuhari iz Olimpijskog sela, te lokalni restorani i catering tvrtke.

Ova izvrsna ideja s jedne strane rješava problem bacanja prekomjernih količina hrane u smeće, a s druge strane zbrinjava najugroženije članove društva. Restoran Refettorio Gastromotiva ima 108 slobodnih sjedala, a njegovi gosti bit će birani od strane dobrotvornih organizacija iz Ria koji žive u najsiromašnijim četvrtima.



'Obećao sam svojoj majci da ću iskoristiti svoju slavu da nevidljive ljude učinim vidljivima. Stiglo je vrijeme da vratim svijetu dio koji je i meni dan,' rekao je chef Massimo Bottura čiji je restoran Osteria Francescana ove godine proglašen najboljim na svijetu od strane časopisa Restaurant.

Jelovnici u blagavaonici Gastromotiva bit će osmišljavani svakoga dana na licu mjesta ovisno o vrsti hrane koja će biti prikupljena, a osim talijanskog chefa svoje će umijeće iskazati i francuski kuhari Alain Ducasse i Claude Troisgros, Španjolac Andoni Aduriz te domaćini Alex Atala, Felipe Bronze, Roberta Sudbrack te Rafa Costa e Silva.

Nakon završetka Olimpijskih igara, Refettorio Gastromotiva će djelovati kao i svaki drugi restoran te kulinarski institut, a gosti će imati prilike pokloniti obrok najpotrebitijim stanovnicima Rio de Janiera.

Slični takvi projekti slavni će talijanski chef uskoro otvoriti u Los Angelesu, New Yorku i Montrealu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju