1. Kava potječe iz Etiopije
Drvo kave izvorno potječe iz pokrajine Kaffe na jugu Etiopije gdje su nomadi žvakali njegov plod. Ideja da se zrna kave pretvore u stimulativno piće također potječe iz Afrike. Arapi su preuzeli taj običaj do 15. stoljeća i na području današnjeg Jemena posvetili se uzgoju i izvozu kave.

Arapi i Turci skrivali su svoje metode uzgoja i proizvodnje kave kao da se radi o državnim tajnama. No poduzetni nizozemski trgovci prijevarom i podmićivanjem uspjeli su se domoći biljaka i uzgajati ih u staklenicima. Lučki grad Moka postao je središte trgovine za sve popularnije zrno kave, a zahvaljujući hodočasnicima na putu za Meku broj ljubitelja kave u islamskom svijetu nastavio je rasti.

2. Prva kavana u Veneciji
Ljudi koji su putovali prema istoku u 16. stoljeću sve su se više zanimali za kavu. Liječnik iz njemačkog grada Augsburga pisao je o učincima kave 1582. nakon puta po istoku Zemlje. Venecijanski poduzetnik zaključio je da bi kava mogla biti dobar posao i počeo ju je nuditi početkom 17. stoljeća.

Slavna kavana 'Florian' otvorena je u Veneciji 1647. Drugi su gradovi brzo slijedili trend. London je imao prvu kavanu 1652. godine, Marseille 1671., a Beč 1683. Kavane su ubrzo postale omiljena okupljališta umjetnika i intelektualaca.

3. Tajni uzgoj arapske i turske kave
Arapi i Turci skrivali su svoje metode uzgoja i proizvodnje kave kao da se radi o državnim tajnama. No poduzetni nizozemski trgovci prijevarom i podmićivanjem uspjeli su se domoći biljaka i uzgajati ih u staklenicima.

Početkom 18. stoljeća počeli su saditi drva kave u svojim kolonijama poput današnje Šri Lanke i Surinama. Portugal je slijedio obrazac u Brazilu, Englezi su kopirali ideju u Jamajci, a Španjolska je ideju prenijela u Guatemalu, Meksiko, Kolumbiju i Portoriko.



4. Kava je bila luksuz
Kava je dugo bila luksuzni proizvod u Europi. U svakodnevnu upotrebu ušla je u Njemačkoj kao dodatak hrani za brojno stanovništvo koje ju je dodavalo u juhu od kruha kako bi se borilo protiv gladi i osnažilo.

5. Kapsule za kavu
Danas kava se može pronaći širom svijeta, a zrna se uzgajaju u više od 70 država. Moderni kafići zamijenili su tradicionalne kavane, a sve više tvrtki svojim zaposlenicima osiguravaju slobodan pristup kavi.

dok je filter kava najčešći izbor u mnogim europskim zemljama inovacije u pripremi kave ne posustaju. Upotreba kapsula sve je popularnija, a rastu zahtjevi za organskim verzijama i deklaracijama koje potvrđuju da u procesu proizvodnje nema izrabljivanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju