Oko udubljenja na dnu vinske boce kruže brojne priče, legende i nagađanja. Jedna je od zabluda da dublje dno podrazumijeva bolju kvalitetu vina. Vinoljupci tvrde da je to obična besmislica te da mnogi dolaze do tog zaključka samo zato što boca djeluje veće, a samim time i skuplje.

Istina je da s istaknutim udubljenjem u kombinaciji s debljim staklom boca djeluje moćno, kao da je na steroidima, pa se neki vinari odlučuju na takav dizajn.

Hlađenje vina

Neki smatraju da uvučeno dno ubrzava hlađenje vina. No nameće se pitanje zašto onda pivske boce ne slijede taj primjer.  

Vinski bonton

Također, vjeruje se da prilikom točenja bocu treba primiti za dno, a uvučeno dno je tu kako bi palcem u rupi dobili na ravnoteži. No istina je da se prema viskom bontonu boca prima za sredinu i treba biti etiketom okrenuta prema gostu kako bi vidio što mu se toči.

Šampanjski argument

Neki od najboljih šampanjaca na svijetu i pjenušava vina imaju ravno dno, tako da nije važno na čemu "stoji" dragocjena tekućina. Stoga otpada i ideja da je zbog udubljenja u staklu boca otpornija na visok tlak.

Napuhano staklo

Povjesničari pak smatraju kako uvučeno dno dolazi iz vremena kad se boce nisu proizvodile tvornički, nego su ih radili staklopuhači. Udubljenje je omogućavalo da boca bude dovoljno stabilna, a dno glatko.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju