Ideja o porečkoj craft pivovari Bura Brew rođena je u Dublinu. Bivši odvjetnički vježbenik Alessandro Zecchinati u glavnom irskom gradu zaposlio se kao prodajni menadžer za američke multinacionalne kompanije kao što su Microsfot i PayPal.

No zbog izloženosti visokim razinama stresa ubrzo počinje razmišljati o svojem snu – osnivanju vlastite pivovare. S računovodstvenom i financijskom stručnjakinjom Veronikom Beckers počinje istraživati razvoj tržišta mikropivovara u Europi te razrađivati poslovni plan.

On postaje potpun kada se timu pridružuje dugogodišnji homebrower iz Monze – Claudio Rossi, koji je stekao važna iskustva u varenju surađujući s raznim craft pivovarama u Italiji.

Pivovaru odlučuju otvoriti u Istri, točnije u Poreču, u koji su Alessandro i Veronika dolazili ljetovati svake godine. Ostalo je, kažu, povijest.

Iako je broj malih varionica sve veći na hrvatskom tržištu, Bura Brew ne vjeruje u natjecateljske odnose.
Nema konkurencije, samo prijateljstvo, kažu nam iz ove porečke tvrtke, koja trenutno u ponudi ima tri piva: Optimist Golden Ale, Redsand Amber Ale i Tornado IPA.
Boce, čepovi, etikete, pakiranja, promotivni materijali lokalno su proizvedeni u Istri i u Hrvatskoj. Sirovine poput ječmenog slada uvoze se iz Austrije i Belgije, hmelj iz Slovenije i Amerike. Nažalost, u Hrvatskoj se ne proizvodi hmelj. Bilo bi lijepo da se može isprobati, kaže nam Veronika Beckers sa žaljenjem.

Pale Ale i IPA na istarski način

Optimist Golding Ale (5.5 posto alkohola) pivo je zlatne neprozirne boje s profinjenom i postojanom pjenom. Napravljeno je od ječmenog slada s malim udjelom pšeničnog slada i mješavinom slovenskog hmelja. Riječ je o pitkom, svježem i uravnoteženom pivu kod kojeg se nazire blago začinjen okus agruma i voćne arome. Najbolje se slaže s jelima od ribe i piletine.

Redsand Amber Ale (5.8 posto alkohola) odlikuje jantarna boja i zavodljiv okus dobiven varenjem četiriju vrsta ječmenog slada, s malim udjelom pšeničnog slada, mješavinom slovenskog i američkog hmelja te kvasca. Pitko pivo istaknute je punoće i lagane gorčine. U okusu se osjeća nota egzotičnog voća te diskretna nota sladića koja izvrsno pristaje uz hamburger ili kakav sočan odrezak.

Tornado IPA (6.2 posto alkohola) istarska je verzija piva Indian Pale Ale, koje se proizvodi od ječmenog slada s malim udjelom pšenice. Intenzivnom mirisu doprinosi značajna količina hmelja koja se dodaje metodom dry hoppinga. Pivo odlikuju jantarna boja, obilna i kremasta pjena te okus s primjesama egzotičnog voća, agruma i cvijeća. Odlično se slaže s istarskim pršutom, suhim odrescima, ali i općenito uz jela s dodatkom svinjetine.

Naša piva mogu se kupovati u više od 100 lokala u Hrvatskoj. Već neko vrijeme proširili smo prodaju na Sloveniju i Italiju (Trst, Udine i Friuli), a uskoro i na Švicarsku, kaže nam Veronika Beckers.

Tradicionalan način i moderan pristup

Osim svojim osebujnim okusom, piva iz porečke craft pivovare ističu se i prepoznatljivim dizajnom. Logo je zapravo svojevrsna tetovaža s obilježjima Jadranskog mora i prirode, dok šarena pozadina etiketa predstavlja različite nautičke zastave.

Bura Brew jasno pokazuje da je craft pivovara koja proizvodi pivo na tradicionalan način, ali sa suvremenim pristupom.

Svaki dan u pivovaru k nama dolazi mnogo ljudi kako bi izbliza vidjeli proizvodni proces i kupili pivo. Na taj način uspostavljamo prijateljski odnos pun povjerenja i klijent shvaća koliko je strasti, ljubavi, stručnosti i ogromnog rada uloženo da bi se postigao kvalitetan proizvod, kaže nam osnivačica.

Plan je ove godine povećati proizvodnju na 50.000 litara piva, što će biti ostvarivo i zbog nedavne kupnje nove bačve za fermentaciju zapremnine od 1200 litara, a ujesen ove godine na BeerYard Festivalu u Zagrebu predstavit će i novo pivo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju