O podvodnim skulpturama Jasona deCairesa Taylora već smo pisali, a svoj novi uradak ovaj umjetnik postavio je na Maldivima, na otočnom odmaralištu Fairmont Sirru Fen Fushi. Polupotopljena galerija izlaže seriju skulptura povezanih s nebom, morem i plimom.

Galerija u obliku kocke teži 200 tona, visoka je 6 metara, a polovica prednje strane potopljena je u more. Dizajn "zidova" inspiriran je lokalnim koraljnim strukturama i porozan je kako bi omogućio plimi, morskim strujama i morskome životu da slobodno prolazi kroz strukturu koja na ovaj način "diše" u skladu sa svojom lokacijom. Podvodna galerija na Maldivima - 8 Podvodna galerija na Maldivima - 8 (Foto: Jason DeCaires Taylor)
Ova kompleksna struktura zamišljena je da rasprušuje snage oceana, dok istovremeno stvara prostor zaštite za živa bića u njemu. Konstrukcija je napravljena od nehrđajučeg čelika i pH neutralnog cementa, a cilj joj je reflektirati okružujuće plavetnilo oceana i njegova koraljnog grebena te neba iznad nje.

Ova galerija ima 14 skulptura, od kojih su neke u potpunosti potopljene, dok su druge iznad vodene linije, a većina negdje između, dijelom potopljena, dijelom na površini, ovisno o plimi. Tu su i skulpture djece pod vodom koja upozoravaju na promjenu klime i način na koji će ona utjecati na buduće generacije, na dizanje razine mora i što će to učiniti određenim otocima poput Maldiva. Podvodna galerija na Maldivima - 5 Podvodna galerija na Maldivima - 5 (Foto: Jason DeCaires Taylor)
Krov je, kao i zid, napravljen po uzoru na koralje ispod površine i omogućava zrakama sunca da prodiru i osvjetljavaju dijelove potopljene galerije. Svjetla su postavljena i ispod površine kako bi osvijetlila galeriju u noćnim satima.

Same su skulpture hibridi, dijelom ljudi, dijelom biljke, dijelom koralji. Za organske oblike umjetnik je inspiraciju pronašao u endemskim vrstama na otoku i njegovim koraljnim grebenima. Većina ovih skulptura ima i korijenje, koje simbolizira ovisnost ljudi o svom okolišu te povezanost s mjestom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju