Zračna luka Gibraltar civilni je aerodrom u vlasništvu britanskog Ministarstva obrane koji se smjestio na samom jugu Europe, a izgrađen je tijekom Drugog svjetskog rata.

Neki ga smatraju i jednim od najopasnijih aerodroma u Europi. Iako se na njega može relativno lako sletjeti, što primjerice nije slučaj sa Zračnom lukom Paro u Butanu, problem je što gibraltarska aviopista presijeca Aveniju Winstona Churchila.

Ovaj je avenija glavni cestovni pravac prema kopnenoj granici sa Španjolskom te je iznimno prometna. Upravo se zato svaki put kad avion polijeće ili slijeće na zračnu luku Gibraltar promet na cesti u potpunosti zaustavlja.

Na aveniji se mogu naći upozorenja o križanju s pistom, no nesvakidašnje raskršće svejedno stvara velike probleme vozačima. U povijesti gibraltarske zračne luke zabilježeno je nekoliko vrlo opasnih situacija koje su skoro završile kobno za sve uključene.

Povrh svega, broj putnika na ovom aerodromu stalno raste. Prošle godine kroz Zračnu luku Gibraltar prošlo je više od 570.000 putnika.

Kako izgleda gibraltarska zračna luka prije i poslije slijetanja aviona, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Dajte joj priliku: Zemlja Vatre u kojoj ćete u restoranu pivo platiti 5, a kolu 2 kune! Azerbejdžan - 1 Azerbejdžan - 2 Azerbejdžan - 3 +1 Azerbejdžan - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju